Начало Здравна медиа Здравни новини Психеделичните препарати създават различен вид съзнание

Психеделичните препарати създават различен вид съзнание

Психеделичните препарати създават различен вид съзнание  - изображение

Психеделичните препарати променят състоянието на мозъка като създават друг вид съзнание. Това разкрива изследване на специалисти от Университета в Съсекс и Imperial College London.

Учените са наблюдавали полезните свойства на кетамина, LSD, аяхуаска – отвара и псилоцибин, които се използват по време на религиозни ритуали в Южна Америка.

Реанализиране на вече събрани данни от различни изследвания доказва увеличение на разнообразието от сигнали от мозъка.

Мозъкът действа доста по-сложно“, коментира проф. Анил Сет от Университета в Съсекс.

Специалистите са направили наблюдения на мозъчната активност на 19 доброволци, които са приемали кетамин, 14 на псилоцибин и 15 на LSD. Екипът на Робин Кархарт-Харис са използвали сензори, които са били прикачени към черепа на участниците, за да се измерят магнитните полета, произведени от невроните. След това тези показатели са били сравнение с показателите, когато участниците са приемали единствено плацебо.

Всички изследвания до момента са показвали, че будните хора имат различна мозъчна активност от спящите. Но екипът на професор Сет са открили, че хората, приемали психеделични медикаменти, показват изключително голяма активност на мозъка, което е и най-високото измерено ниво до сега.

Това е голям потенциал, защото нещата може да се виждат под различен аспект, което ще означава, че вече съществуващите антидепресанти не могат да се справят, поради рутинния си модел на работа в будно състояние“, коментира Анил Сет.

Проучването дава светлина в разбирането на това как невралната активност кореспондира с различните нива на съзнанието. Друга важна част е, че разбирането на действието на тези медикаменти върху хората и техните реакции, може по-точно да определи кои пациенти ще се повлияят от приема на психеделични медикаменти за лечение на депресия.

Тези вещества имат вече доказана клинична ефективност върху хората. Измервайки ефектите от LSD по индивидуален начин, ще даде възможност да се предскаже по какъв вариант ще се отговори на медикамента като лечение“, заключва Анил Сет.

Според учените психеделичните медикаменти биха помогнали много повече от обикновените медикаменти на доста хора с диагностицирана депресия.

Проучването е публикувано в Nature.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Imperial College London


5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛайфстайлЛюбопитноНовиниСнимкиНормативни актовеПсихологияЗдравни съветиЛеченияИсторияМедицински изследванияАнкетиБотаникаОрганизацииСпортХранене при...ПатологияФизиологияАлтернативна медицинаКлинични пътекиСпециалисти