Начало Здравна медиа Здравни новини Първата ваксина срещу малария ще се тества в три африканските страни

Първата ваксина срещу малария ще се тества в три африканските страни

Първата ваксина срещу малария ще се тества в три африканските страни - изображение

Първата ваксина срещу малария ще бъде тествана от 2018 година в три африкански държави – Гана, Кения и Малави. Около 360 000 деца ще бъдат ваксинирани. Това съобщиха от Световната здравна организация, цитирано от БТА.

Ваксината RTS,S вече е разработена, но изпитанията ще се приложат на места, посочени от трите държави. Тези страни са избрани поради многобройните случаи на заболяването, както и прилагането на мащабни противомаларийни програми.

Най-податливи са малките деца, защото са изложени на най-тежкия и смъртоносен вид малария, която се причинява от плазмодия фалципарум. Децата ще получат по четири дози – по една през месец в продължение на три месеца и четвърта доза 18 месеца по-късно.

Регионалният директор на СЗО за Африка определи новината като чудесна перспектива в борбата срещу малария.

В комбинация с вече съществуващите средства срещу заболяването, такава ваксина ще даде възможността да се спасят хиляди животи в Африка", коментира регионалният директор на СЗО.

Ваксината няма да осигури пълна защита, но здравните власти се надяват да се намалят значително случите и тежестта на заболяването.

Пилотната програма включва ваксинирането на деца между 5 и 17 месеца. В тази възрастова група четирите дози предотвратяват близо 4 от 10 случая на заболяването. Това е доста по-ниско от одобрените ваксини за други условия, но все пак значително ще намали и тежестта на протичане на болестта, както и броя на децата, нуждаещи се от болнично лечение или кръвопреливане.

Африка е най-тежко засегната от развитието и разпространението на малария, като повечето от смъртните случаи са на деца.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: zci-cervirvac.hr

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

СнимкиНовиниЛюбопитноИсторияХранене при...ЛайфстайлЛеченияЗдравни съветиМедицински изследванияБотаникаСоциални грижиВидеоАлтернативна медицинаАнкетиТестове