Начало Здравна медиа Здравни новини Първият 3D отпечатан микрочип върху човешка ръка вече е факт

Първият 3D отпечатан микрочип върху човешка ръка вече е факт

Първият 3D отпечатан микрочип върху човешка ръка вече е факт - изображение

В уникално по рода си изследване, учени от Университета в Минесота използваха персонализиран, евтин 3D принтер, за да отпечатат микрочип на човешка ръка за първи път. Технологията може да се използва от войници на бойното поле, за да се поставят временни сензори върху телата им, които да откриват химични или биологични агенти. Възможно е "татуировката" да действа и като соларна клетка, която да зарежда съществени електрически уреди.

Изследователите са успели успешно да отпечатат и биологични клетки върху рана на кожата. Засега този метод е прилаган само при мишки, но резултатите са обещаващи. Техниката може да доведе до нови медицински процедури за лечение на рани и директно отпечатване на кожни присадки при по-тежки заболявания.

"Развълнувани сме от потенциала, заложен в тази нова 3D-печатна технология, за която е нужен единствено преносим, лек принтер, който струва по-малко от 400 долара. Представете си колко лесно би било за един войник просто да извади принтера от раницата си и директно да отпечата нужната електроника. Тази технология може да бъде швейцарското ножче на бъдещето. Всичко, от което се нуждаете, ще е събрано в един, преносим уред за 3D печат", заяви водещият автор на изследването проф. Майкъл Макалпин.

Една от ключовите нововъведения на новата 3D технология е, че тя напълно се приспособява към малки движения на тялото по време на печат. Това се постига, чрез сканиране на кожата, след като върху нея се поставят временни маркери. Така принтерът се приспособява към движенията в реално време и се запазва вярната форма на елементите от електронната верига. По думите на Макалпин това е изключително важно подобрение. Всяка ръка е различна, контурите при всеки са уникални и независимо колко се опитваме е невъзможно да избегнем леките, неволни движения, докато рисунъкът се отпечатва върху кожата.

По принцип рисунъкът с принтер изисква да се постигне температура от 100 градуса по Целзий. Другата уникална особеност на тази 3D-печатна техника, обаче е, че тя използва специализирано мастило, направено от сребърни люспи. Това позволява отпечатъкът да бъде нанесен със стайна температура без да се изгори ръката. За да се премахне чипът е достатъчно електронното устройство да се отлепи с пинсети или да се отмие с вода.

Макалпин допълни, че тази технология може да проправи пътя за сериозен медицински напредък в сферата на кожните трансплантации. По думите му методът е изключително лесно приложим, а има неограничен потенциал за приложение в близко бъдеще.


5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитно