Начало Здравна медиа Здравни новини Развитието на генетиката може да лиши света от гении

Развитието на генетиката може да лиши света от гении

Развитието на генетиката може да лиши света от гении - изображение

Развитието на генетиката може напълно да елиминира наследствените заболявания като рак, но съществува и риск да лиши човечеството от гении, заяви биологът Джеймс Козубек от университета Кеймбридж във Великобритания, автор на книгата "Modern Prometheus: Editing the Human Genome with Crispr-Cas9".

Според учения генетиката трябва да бъде много по-внимателна при прилагане на технологии като CRISPR

"Модифицирането на определени гени може да заличи тежки заболявания, но също и да лиши човечеството от нов Шекспир, Айнщайн, Стивън Хокинг. Томас Едисон е бил неспособен да мисли ясно и по тази причина е бил изхвърлен от училище, а в своите тийнейджърски години Тенеси Уилямс е изпитвал страх от процеса на мислене и е бил на границата да полудее", коментира Козубек.

Според него промяна в генните варианти, които увеличават риска от развитие на психични разстройства, може да доведе до отрицателен ефект, тъй като дори вредните мутации могат да бъдат полезни в някои случаи

"Разстройства като депресия и шизофрения много често са свързани с творческите способности и високия интелект. Писателите, които страдат от биполярно разстройство, са 10 пъти повече, а поетите - 40 пъти повече, отколкото хората с нетворчески професии", казва още биологът.

CRISPR е технология за генно редактиране, използвана от учените за коригиране на гени, повредени от мутации, както и за създаване на модифицирани организми.

Снимка: Likar.info

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛайфстайлНовиниИсторияЛюбопитноМедицински изследванияСпециалистиКлинични пътекиСнимки