Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Стресът се предава по наследство

Стресът се предава по наследство

Стресът се предава по наследство - изображение
Всички ние сме подложени на различни видове стрес, но се оказва, че последствията от тях могат да носят потомците ни, тъй като се засягат нашите ДНК.

Известно е от експерименти например, че мишки, подложени на стрес в течение на две седмици, предават на потомството си депресия и безпокойство. Много наблюдения показват, че популярни болести като диабет, затлъстяване, психични заболявания и даже устойчиви фобии могат да бъдат резултат от стрес изпитан не само от родителите, но даже от бабите и дядовците.

Изследователската група на Шунсуке Ишии (Shunsuke Ishii ) от Института по физикохимични изследвания Рикен в Цукуба, Япония са разрешили една от загадките на генетиката - как стресът, изпитан от родителите поради лошия начин на живот - хранене, наркозависимост, вредно въздействие на околната среда и др., може да се предава на децата и внуците. Изследванията и резултатите на японските учени са публикувани в сп. Cell. Стресовите въздействия предизвикват изменения, които не засягат самата структура на ДНК, но оставят химични знаци в гените.

Как и по какъв начин закодираната информация ще се прояви, зависи от измененията в една по-сложната структура, наречена хетерохроматин, който се предава в поколенията. Още преди 20 г. групата на Шунсуке Иши е открила ген при дрождите, наречен ATF-2, който е отговорен за структурата на хетерохроматина и се променя от вредното въздействие на околната среда.

Японските биолози са показали, че дефектите в гена ATF-2 в резултат на стрес променят хроматина, който се предава по наследство. За да разберат механизма на предаване на стреса по наследство, биолозите са проучили дрозофила-мутант с червени очи.Учените да подложили на стрес едно поколение от мушиците. В резултат - техният ген ATF-2 се е променил и разрушил хетерохроматина, което е довело до появата на екземпляри с червени очи. Учените кръстосват мушички, подложени на стрес със здрави. Оказва се, че дефектният ATF-2 се предава по наследство не само във второто поколение мушици, но и в третото. Подложените на стрес мушици от първо и второ поколение правят дефекта дългоживотен и го предават на потомството.

Казано по друг начин, устойчивият стрес в продължение на няколко поколения предизвиква изменения на хроматина, които се предават на следващите поколения, - резюмира ученият Ишии. Авторите твърдят, че получените резултати могат да бъдат отнесени и за висшите животни и бозайниците, които имат ген, подобен на ATF-2. Японските учени обръщат внимание, че унаследяването на стресовите въздействия може да влияе на основни клетъчни функции и на метаболизма на човека, провокирайки патологии на обмяната (диабет), различни функционални и психични заболявания. В бъдеще учените могат да разработят начини за корекция и да стопират механизма на генетичен пренос на ефектите от стрес в поколенията. Засега обаче знаем, че децата ни могат да изявят признаци, които са резултат от нашите грехове.

Ученият Ишии обръща внимание, че ембрионите и бебетата са особено чувствителни към стрес, предаден от генетичните изменения, и "ние сме длъжни да бъдем особено внимателни относно напреженията в тях".

За Framar.bg:

Още по темата:

2.3, 6 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиНовиниЛюбопитноЛайфстайлИсторияМедицински изследванияСпециалистиКлинични пътекиЗдравни съветиСоциални грижиПсихологияЛеченияАлтернативна медицинаСпортХранене при...ТестовеБотаника