Начало Здравна медиа Здравни новини Разпространяват се боядисани мандарини из търговската мрежа

Разпространяват се боядисани мандарини из търговската мрежа

Разпространяват се боядисани мандарини из търговската мрежа - изображение

В търговската мрежа в столицата се предлагат боядисани мандарини. За това сигнализирали граждани, които закупили плодовете и след като ги измили, установили, че те променили цвета си.

Притеснението на потребителите е дали така обработените мандарините не са опасни за човешкото здраве. Мнението на алерголога проф. Жени Милева е, че на теория плодовете са третирани с безвредна боя, но на практика не е препоръчително мандарините да се консумират. Тя съветва хората преди да ядат подобни продукти да ги накисват във вода.

Доц. д-р Жана Казанджиева от Кожната клиника на УМБАЛ "Александровска" смята, че оцветителите в хранителните продукти могат да причинят кръстосана алергична реакция, ако бъдат използвани с други химични вещества или бои от бита.

Подозренията на специалистите са, че плодовете се берат зелени и затова ги обработват, за да придобият по-привлекателен вид.

От Българската агенция по безопасност на храните коментират във връзка със случая, че не е забранено боядисването на цитрусовите плодове. Условието обаче е това да става с определени вещества, които са безвредни. Могат да се използват гланциращи агенти с органичен произход и цветни восъци, които не навлизат в самия плод, а стигат само до кората. Ако попаднат в организма, не би трябвало да предизвикат алергична реакция, смятат от БАБХ.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: БНТ
Снимка: tqn.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

РецептиЗдравни съветиХрани и ястияЛюбопитноСнимкиБотаникаЛайфстайл