Начало Здравна медиа Здравни новини Разработиха назална ваксина против алергия към фъстъци

Разработиха назална ваксина против алергия към фъстъци

Разработиха назална ваксина против алергия към фъстъци - изображение

Учени разработиха назална ваксина срещу алергията от фъстъци, която може да „изключи“ състоянието, но и да „разбере“ механизма му. Специалисти от университета в Мичиган провели изследване върху мишки и изпробвали върху тях спрея за период от 3 месеца. Само след 2 седмици гризачите, които били чувствителни към ядките, развили толерантност към този вид храна.

Засега методите за справяне с алергията са или въздържане от консумация, или потискане на реакцията, след като е започнала. „Нашата цел е да използваме имунотерапията, за да променим отговора на имунната система чрез разработването на терапевтична ваксина срещу хранителни алергии“, казва Джесика О’Конек, водещ автор на проучването и фармаколог.

Хормоните, наречени цитокини, са отговорни за задействането на различни функции, които помагат на тялото ни да се предпази от токсични вещества и нашественици. Белите кръвни клетки, или така наречените Т-клетки, произвеждат две разновидности на тези хормони. Единият - Th1 цитокини, унищожават навлизащите в клетките бактерии или протозои и често стоят зад автоимунните реакции. Вторите – Th2, действат относно идващите извън клетката дразнители, като паразити, и могат да призоват мастоцитите да освободят вещества като хистамин в опит да изгонят вредителите.

Двата вида цитокини също си противодействат един срещу друг. Алергиите изглежда са резултат от прескачането на Th2-тип цитокини от Th1-тип, което прави този път ключов за специалистите имунолози. Ваксината под формата на назален спрей е разработена така, че да атакува реакцията на антитялото Th1, забавяйки пътя на Th2. „Променяме само начина, по който имунните клетки реагират при излагането на алергени“, коментира О’Конек.

Изследователите тествали емулсията върху мишки, които реагирали на фъстъци със затруднения в дишането и сърбеж по кожата. След третирането на назалните им мембрани учените установили значително намаляване на чувствителността им към ядките. Анализът на цитокиновите им секрети показали и внушително понижаване на техния Th2 отговор.

Въпреки че спреят не е тестван върху хора, резултатите за специалистите са окуражителни. Предстои да се направят няколко кръга от клинични изпитвания, за да се гарантира безопасността и ефикасността на ваксината.

Изследването е публикувано в сп. Allergy and Clinical Immunology.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: sciencealert.com
Снимка: health.clevelandclinic.org

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноХрани и ястияРецептиЗдравни съветиБотаникаНовиниИсторияСнимкиВидеоСоциални грижиЛеченияАнкетиАлт. медицинаЛайфстайлТестовеХранене при...СпециалистиФизиологияОрганизацииКлинични пътекиЗдравни проблемиИзследванияНормативни актове