Един на всеки 20 души във Великобритания има хранителна алергия
Акценти
|
Един на всеки 20 възрастни в Обединеното кралство има потвърдена хранителна алергия, а почти една трета от население страда от хранителна непоносимост (затруднено храносмилане на определена храна), според доклад, базиран на проучване на Агенцията за хранителни стандарти (FSA).
Предишни данни показват, че около 1% до 2% от възрастното население във Великобритания имат хранителна алергия. Тези цифри обаче са взети от проучвания, финансирани от FSA, при които участниците сами отчитат състоянието си без клинична оценка.
>>> Лекарство за астма може да помогне и на хора с хранителни алергии
Проучването
По време на първия етап от проучването, озаглавен Модели и разпространение на хранителните алергии при възрастните хора, участниците са помолени да попълнят въпросник и да докладват за всеки тип реакции, които някога са изпитвали след хранене. Част от доброволците споделят, че в миналото са диагностицирани със свръхчувствителност към определени храни от специалист, докато други съобщават, че никога не са се консултирали с лекар относно симптоми на алергия.
След като данните от въпросниците са проучени и допълнени с помощта на клинична оценка, екипът установява, че 2,4 милиона души (6%) в Обединеното кралство имат клинично потвърдена хранителна алергия. Учените откриват също, че приблизително 30% от анкетираните на даден етап от живота си са се сблъсквали със симптоми на хранителна свръхчувствителност след консумация на определена храна.

Данните от проучването сочат, че най-често срещаната алергия сред възрастните хора във Великобритания е към фъстъци и други ядки като лешници, орехи и бадеми. Също така много хора проявяват алергични реакции след консумация на пресни плодове, включително ябълки, праскови и киви. Алергиите към мляко, риба и морски деликатеси са по-рядко срещани.
Важно е също да се отбележи, че според проучването увеличението в броя на алергичните реакции към растения се дължат на широкото разпространение на различни диетични режими, включващи предимно растителни храни.
„Агенцията за хранителни стандарти остава ангажирана да гарантира, че списъкът със съставки на продуктите включва всички възможни алергени, подкрепяйки по този начин хората в Обединеното кралство, които живеят с хранителна алергия. Този доклад ще ни помогне да насочим бъдещата ни работа върху алергените, за да гарантираме, че всеки човек може да се наслаждава на безопасна храна.“, коментира проф. Робин Мей, главен научен съветник на FSA.
Развитие на хранителните алергии
Докладът от проучването разкрива, че детските хранителни алергии продължават в ранна зряла възраст, като с времето броят им се увеличава. Установено е също, че около половината от хранителните алергии се развиват в по-късна възраст.
>>> Хранителни алергии, които възрастните могат да развият
Според проф. Мей настоящият доклад е важен за разбирането на начина, по който хранителните алергии се развиват в периода между детството и зрелостта, както и за предоставянето на концепция за „връзките между определени видове храни и устойчивостта на алергиите в зряла възраст“.
One in 20 people in UK has a confirmed food allergy, study finds: https://www.theguardian.com/society/article/2024/may/16/one-in-20-people-in-uk-has-food-allergy-study-finds-peanuts-hypersensitivity
Продукти свързани с НОВИНАТА
АЛЕРГОКСИН ДЖУНИЪР тинктура 100 мл БИОТИКА
ПРОМОВЪЗДУХОПРЕЧИСТВАТЕЛ AIRFREE WM 300
Безплатна доставка за България!КАЛЦИЕВ ГЛЮКОНАТ ЛАКТАТ сироп 150 мл мандарина НИКСЕН
ВИЗИХЕЛП ПЛЮС АЛЕРДЖИ капки за очи 0.5 мл * 15
ФРИЗОЛАК PEP AC от 0 до 12 месеца 400 г
ОПТОФРЕШ ЕКТО капки за очи * 10
НОВИНАТА е свързана към
- Алергия
- Антихистамини
- Алтернативна терапия при студова алергия
- Z51.6 Десенсибилизация към алергени
- Лечение на алергия и астма с вода
- T78.4 Алергия, неуточнена
- Рекомбинантна ваксина лекува алергии към котки
- T78.2 Анафилактичен шок, неуточнен
- Кърмене на бебе с алергия към белтъка на кравето мляко
- Някои противоалергични лекарства крият повече рискове, отколкото ползи
Коментари към Един на всеки 20 души във Великобритания има хранителна алергия