Начало Здравна медиа Здравни новини Разработиха тест, с който да диагностицират и предотвратят инфаркт

Разработиха тест, с който да диагностицират и предотвратят инфаркт

Разработиха тест, с който да диагностицират и предотвратят инфаркт - изображение

Американски учени откриха как да се установи дали има опасност от настъпването на инфаркт. Чрез измерването и анализирането на така наречените ендотелни клетки в кръвта те са намерили начин за диагностициране и ранна намеса, съобщава Live Science, цитиран от Обекти.

Обикновено тези клетки живеят във вътрешността на кръвните телца, но при голямо натрупване на холестерол може да се стигне до образуването на съсиреци и по тази причина ендотелните клетки да се откъснат и да се движат свободно в кръвта.

Екип от Научноизследователския институт „Скрипс“ в Ла Йола, Калифорния, тествали 79 души, които скоро били получили инфаркт. Открили, че нивата на ендотелните клетки при тях били доста по-високи, отколкото при здрави хора.

Питър Кун, съавтор на изследването и клетъчен биолог, обяснява, че претърпелите сърдечен удар имат средно над 20 подобни клетки на милиметър кръв. Тестът с измерването дава резултат за кратък период – няколко часа, които са достатъчни, за да се предприемат действия за предотвратяване на инфаркта.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: independent.co.uk

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниПатологияЗдравни съветиЛюбопитноВидеоАлтернативна медицинаИсторияКлинични пътекиАнкетиМедицински изследванияЛеченияЛайфстайлЗдравни проблемиБотаникаСпортПсихологияСнимкиТестовеДиети