Начало Здравна медиа Здравни новини Регламентират плащанията за лечение в чужбина

Регламентират плащанията за лечение в чужбина

Регламентират плащанията за лечение в чужбина - изображение

Поредният проект на документ, който здравното министерство публикува за обществено обсъждане, е наредба за медицински и други услуги по чл. 82 алинеи 1а и 3 от Закона за здравето.

Предложението е свързано с възможността услуги за деца и възрастни, които ще бъдат платени според условията на наредбата, да обхванат трансплантация на органи и стволови клетки в болници в чужбина тогава, когато това не може да се извърши у нас.

Министър Кирил Ананиев подчертава, че трансплантацията е включена, тъй като тя се осигурява на гражданите за сметка на бюджета и решението е съобразено с развитието й в страната в момента.

Държавата ще плаща на деца медицински изделия, уреди, високоспециализирани апарати, диетични храни за специални цели и медикаменти, които не са част от позитивния списък. Единствено ще бъде необходимо предварително одобрение. Ще бъде заплащано и за лечението на редки болести.

Немедицинските услуги, които поема държавата, са заплащането на транспорта и престоя за детето и един придружител, както и услугите на преводач, когато има нужда от него. Ако се установи, че е нужно ще бъдат платени транспорта и престоя и на лекар.

Възрастните могат да се възползват от лечение в чужбина, което е извън задължителното здравно осигуряване и което се осъществява чрез индивидуален метод за конкретния пациент, който не се прилага в България, но има доказан ефект в световната практика. Според здравния министър по този начин няма риск пациентът да остане без лечение, защото у нас не е развито нещо, което съществува и работи ефективно другаде.

В същото време министър Ананиев пояснява, че най-често подобни практики не се въвеждат в България единствено, защото страната и населението са малки и не позволяват поддържане на квалификацията и натрупване на опит.

Предлагат се още и възможности за лечение в чужбина с диагностични и лечебни процедури за деца, което гарантира правото на достъп до лечение на всяко дете. Предложението е да бъдат заплащани до три контролни прегледа, когато това е необходимо.

В проекта е предвидено финансирането на чужди специалисти, които ще извършват диагностични, лечебни и трансплантационни процедури в България.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: mh.government.bg
Снимка: tgmg.org

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Новини