Начало Здравна медиа Здравни новини Родители се обявиха против ваксината срещу варицела да стане задължителна

Родители се обявиха против ваксината срещу варицела да стане задължителна

Родители се обявиха против ваксината срещу варицела да стане задължителна - изображение

Родители са притеснени от предложението ваксините против варицела да станат задължителни. Реакцията им е вследствие идеята тази промяна да бъде част от подготвяните от институциите изменения в имунизационния календар през следващата година.

Неофициално се разпространява информацията, че децата вече ще бъдат имунизирани с четиривалентна ваксина за морбили, рубеола, паротит и варицела. Родителите искат за последното заболяване ваксинирането да си остане препоръчително и препаратът да е единствен, а не съчетан и за други болести. Тяхната позиция е, който желае да я постави на детето си, да я заплаща.

Мнението на несъгласните с евентуалните промени е, че варицелата не е толкова сериозно заболяване, за да се прибягва до задължително имунизиране. Те се притесняват от негативни последствия след нейното прилагане и считат, че намерението на властите да я направят непожелателна не са съобразени с характеристиките на заболяването. Още повече, че според родителите човек придобива доживотен имунитет след преболедуване от варицела.

Протестиращите срещу евентуалното задължително въвеждане на ваксината са мотивирали своята позиция, като цитират научни трудове и изследвания на медицински специалисти. Те са ги включили в писмо, което изпратили до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, до председателя на парламента Цвета Караянчева, омбудсмана Мая Манолова, подуправителя на здравната каса Йорданка Пенкова, директора на ИАЛ Асена Стоименова и шефа на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев, както и до Центъра за защита правата в здравеопазването.

До момента от Министерството на здравеопазването не са публикували проект за изменение на Наредбата за имунизациите, който да бъде подложен на обществено обсъждане.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: dariknews.bg
Снимка: brockpress.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИсторияТестовеАлт. медицинаЗдравни проблемиХранене при...Здравни съветиСнимкиЛюбопитноЛеченияИзследванияБотаникаЛайфстайлВидеоСоциални грижиАнкети