Начало Здравна медиа Здравни новини Само в 22% от българските училища има психолог

Само в 22% от българските училища има психолог

Само в 22% от българските училища има психолог - изображение

По данни на Министерството на образованието и науката в повече от половината български училища няма психолог, а официалните случаи на агресия сред учениците отчитат двоен ръст през последните две години. Тази информация, в контекста на Деня на психичното здраве, не е обнадеждаваща.

За да се противостои на тормоза в родните училища, от просветното министерство плануват през 2018 г. да бъдат назначени нови 500 психолози. В момента едва в 22% от школата в страната има такива специалисти, като се има предвид, че броят на училищата е около 4300, съобщава Нова телевизия.

Най-голям проблем има в областите Видин, Ловеч, Кюстендил и Силистра, където има най-малко психолози – между 5 и 7 за целия административен район. От изключителна важност е да се постигне взаимодействие между родители и ученици и между родители и учители, като психолозите бъдат медиатора и играят главна роля в изграждането и подобряването на комуникацията между двете групи.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: emaze.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноЛайфстайлПсихологияЗдравни съветиСпециалистиНовиниСнимкиТестовеИнтервютаСоциални грижиЛеченияАлт. медицинаОбразованиеСпорт и туризъмИсторияАнкети