Начало Здравна медиа Здравни новини Светещи дрехи ще лекуват жълтеницата при новородените

Светещи дрехи ще лекуват жълтеницата при новородените

Светещи дрехи ще лекуват жълтеницата при новородените - изображение

Сътрудници на Empa (Швейцарска федерална лаборатория за материални науки и технологии) представиха светещи пижами, които ще лекуват жълтеницата при новородените.

До момента заболяването при бебетата се лекуваше чрез фототерапия. Използват се специални лампи или инкубатори, в които кожата се излага на въздействието на синя светлина, като задължително се поставя превръзка на очичките.

От представянето става ясно, че изследователите са разработили нова терапия, в която ще се използва текстилна пижама. По този начин новородените могат да бъдат в ръцете на майката, което е сигурен знак, че ще се чувстват по-спокойни и няма да преживяват стрес.

Пижамата е изработена от сатен, в които са вплетени влакна. Дебелината им е като на обикновените нишки в тази материя – около 160 микрона и светлината преминава безпрепятствено през тях. За да се случи това учените изчислили под какъв ъгъл трябва да са преплетени нишките. Установили, че синият цвят с дължина на вълната около 470 нанометъра въздейства на кожата на бебето, а не остава в тъканта. Сатенът се оказал възможно най-подходящия вариант. Освен пижами могат да бъдат изработени и спални чували.

Специалистите подчертават, че вече не е нужна и защитна маска, защото дрехата излъчва светлината навътре към кожата. Другите предимства са, че пижамата може да се измива, а кожата на детето диша свободно и то се чувства комфортно.

По статията работи: Гергана Караилиева

Източник: vesti.ru

Снимка: files.newsnetz.ch 

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛеченияХранене при...Алт. медицинаНовиниЗдравни съветиБотаникаИзследванияЛайфстайлСнимкиПсихологияЛюбопитноТестовеСоциални грижиИсторияКлинични пътекиФизиологияСпортОрганизацииНормативни актовеСпециалистиПроизводители