Начало Здравна медиа Здравни новини Световни фармацевтични компании се обединиха в борбата срещу резистентните на лекарства супермикроби

Световни фармацевтични компании се обединиха в борбата срещу резистентните на лекарства супермикроби

Световни фармацевтични компании се обединиха в борбата срещу резистентните на лекарства супермикроби  - изображение

Повече от 80 водещи световни фармацевтични компании подписаха декларация, с която секторът се ангажира с активни действия в борбата срещу резистентните на лекарства супермикроби, съобщи BBC.

Сред компаниите, подписали декларацията са както фармацевтични и диагностични компании, така и най-големите производители на лекарства Johnson & Johnson, Roche, Novartis, Pfizer и Merck.

Новината за постигнатото споразумение бе оповестена в рамките на Световния икономически форум в Давос.

Компаниите призоваха правителствата за бързо създаване на нови икономически модели за антибиотици.

"Съществуващите антибиотици с голяма скорост губят своята ефикасност. Затова е необходимо научната дейност да стане приоритет в глобалната здравна политика. Като добавим и факта, че в Китай беше открит генът mcr-1, който прави бактериите резистентни на всички познати антибиотици, притесненията ни са повече от основателни", коментират фармацевтичните специалисти, допълвайки че резистентността е в резултат от мутирането на бактериите.

Необходимо е непрекъснато да се създават нови антибиотици.

Старши изследователят в Johnson & Johnson Пол Стофелс заяви, че за да може в света да има нови антибиотици, са нужни инвестиции в базова наука, в модели за насърчаването на развойната и изследователската дейност в сектора.

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноИсторияЛеченияПроизводителиНормативни актовеСнимкиБотаникаКлинични пътекиАлтернативна медицинаХранене при...ЛайфстайлЗдравни съветиСпортОрганизацииРецептиПсихологияДиетиСпециалистиАнкетиАптекиСоциални грижиОткритияНаправления в медицинатаГеография