Начало Здравна медиа Здравни новини Сдружението на лекарите от ТЕЛК-София подкрепят колегите си от Пловдив

Сдружението на лекарите от ТЕЛК-София подкрепят колегите си от Пловдив

Сдружението на лекарите от ТЕЛК-София подкрепят колегите си от Пловдив - изображение

За пореден път лекарите от ТЕЛК – Пловдив възнамеряват да подадат оставки, което ще доведе до накърняване на правата на гражданите на България да бъдат освидетелствани. Това се дължи на липсата на законово установен задължителен срок за произнасяне на НЕЛК по постъпили жалби срещу експертни решения на ТЕЛК.

Това заявяват медици от Сдружението на лекари от ТЕЛК – София в декларация до медиите, с която изразяват своята подкрепа към колегите си в Пловдив.

Според действащия закон към момента, ако НЕЛК се произнесе след пет месеца с решение, което определя по-нисък процент на намалена работоспособност от този, определен от ТЕЛК, за вредите и причините от неправомерно осигурителните разходи отговарят лекарите от ТЕЛК.

В декларацията се посочва, че липсата на срок за освидетелстване позволява на НЕЛК да се произнесе по определен обжалван акт след няколко години. Това обаче увеличава драстично сумите от извършените осигурителни разходи, които лекарите от ТЕЛК трябва да заплатят.

Медиците са категорични, че е нарушен принципа на логиката и справедливостта. Забавянето в произнасянето от НЕЛК в законоустановения срок е основен фактор, водещ до вредите за лекарите от ТЕЛК. Това налага те да отговарят финансово за чуждото бездействие.

С тази декларация специалистите от „Сдружение на лекарите от ТЕЛК – София“ изразяват своята пълна подкрепа за справедливи искания от страна на лекарите от ТЕЛК – Пловдив.
Всички те настояват за промяна на чл. 110, ал. 1 от Кодекса за социално осигуряване във връзка с чл. 112, ал.9 от Закона за здравето.

По статията работи: Велина Неделчева
Източник: actualno.com
Снимка: ercpmalpractice.com


5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСоциални грижиСпециалистиАнкети