Начало Здравна медиа Здравни новини Семейство медици пътува десетки километри, за да лекува пациентите си

Семейство медици пътува десетки километри, за да лекува пациентите си

Семейство медици пътува десетки километри, за да лекува пациентите си - изображение

Двама съпрузи лекари пътуват десетки километри във Видинско, за да лекуват хората от няколко малки села, далеч от града.

Семейство Александрови са общопрактикуващи лекари от началото на кариерата си. От НЗОК посочват, че в малките села липсва интерес към лекарските практики, затова се предлагат мерки, за да бъдат запазени и малкото работещи.

От репортаж на БНТ става ясно, че съпрузите медици лекуват хората в 14 населени места, някои от които с едва по 50 жители. От 3 месеца полагат грижа и за хората от с. Раковица, тъй като селцето е щяло да остане без лекар. Договорът на предишния лекар е прекратен и съпрузите склоняват на молбата на кмета да поемат и тяхното село. Практиката им там не се е увеличила много, а интерес от други медици няма, затова семейството пътува много, за да обслужи всички.

В Раковица ремонтират помещения в бившата здравна служба, за да бъде открит филиал. Семейство Александрови посещават селцето два пъти в седмицата, но хората са доволни и на това.
"Без лекар щеше да е наистина трудно. Повечето хора са възрастни и няма къде да си намерят друг личен лекар, защото сме отдалечени. За една рецепта трябва да ходим на 50 км. И двамата са учтиви, любезни и се справят", коментират местните.

На семейство Александрови им е трудно да съумеят да завършат специализацията си при целия обем работа. Те отбелязват, че няма млади лекари, които да започнат тяхната работа, затова лекарски практики в отдалечените села остават незаети, какъвто е случаят с Рабиша, където от години лекар няма.
Десетки са селцата във Видинско, където няма постоянен лекар, а поне 4 лекарски практики все още са вакантни.

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Здравни съветиНовиниСоциални грижиЛюбопитноИсторияСпециалистиНормативни актовеАнкетиОрганизацииСнимкиЗаведенияЛайфстайлЛеченияПсихологияИнтервютаТестовеОбразованиеСпорт и туризъмРецептиЛичностиГеография