Начало Здравна медиа Здравни новини Специализантите ще дежурят в болниците самостоятелно

Специализантите ще дежурят в болниците самостоятелно

Специализантите ще дежурят в болниците самостоятелно  - изображение

БЛС и НЗОК се споразумяха по въпроса за възможността специализантите да дават дежурства в болниците самостоятелно и без да е необходимо присъствието на лекар. Задължително ще бъде само да има специалист на разположение.

Под документа, даващ указание за прилагането на рамковия договор за медицински дейности за 2018-а, стоят подписите на управителя на касата д-р Дечо Дечев и на председателя на съюза д-р Иван Маджаров.

Младите лекари, които все още са без специалност, ще дават дневни, нощни и дежурства през почивните дни. Няма да имат право само да изписват пациенти.

От съсловната организация подчертават, че това дава възможност да има прием и в събота и неделя. В същото време ще бъде от полза за специализантите, но и за хората, които няма да чакат до сутринта, за да бъдат приети. Важно е за младите медици, защото сега те имат правомощия по-малки и от тези на медицинските сестри, а това със сигурност ги кара да мислят за работа извън страната.

Указанието ще бъде изпратено до районните каси, за да няма санкции. Преди споразумението имаше възможност да бъде спряна клинична пътека и съответно заплащането за болницата, ако пациент е приет от стажант.

Веднага след като стана ясно, че двете организации са постигнали споразумение, от пациентските организации „Заедно с теб“ изразиха своето несъгласие и призоваха министъра на здравеопазването да спре „тези застрашаващи живота ни указания“.

Според организацията лекарите без специалност не притежават нужната компетентност да приемат и лекуват пациенти и определя факта, че те ще го правят през почивните дни и по празници като дискриминационен. Смятат, че решението е обида за лекарите със специалности и в разрез с добрите практики и отговорността към болните.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: blsbg.com, Пациентски организации „Заедно с теб“
Снимка: medipro.lu

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниНормативни актове