Начало Здравна медиа Здравни новини Специалисти ще лекуват безплодие при раковоболни чрез изкуствен яйчник

Специалисти ще лекуват безплодие при раковоболни чрез изкуствен яйчник

Специалисти ще лекуват безплодие при раковоболни чрез изкуствен яйчник - изображение

Учени разработиха изкуствен яйчник и чрез подобна технология целят подпомагането на жени, които са заплашени от стерилитет. Датски специалисти премахват части от яйчника и ги променят, за да могат след това да бъдат трансплантирани по-късно, когато дамата иска да забременее.

За целта изследователи от „Ригсхоспиталет“, Копенхаген, взели яйчникови фоликули и тъкан от лекуващи се от рак пациенти. Премахнали туморните клетки от материала, като оставили „скеле“ от протеини и колаген. В него учените успели да развият фоликулите. Трансплантирали изкуствения яйчник в мишки, където е възможно оцеляването и развитие на яйчниковите клетки.

Методът е насочен главно към жени, които се сблъскват с диагнозата рак и химиотерапията и лъчетерапията могат да увредят яйчниците им, правейки ги безплодни. Учените смятат, че съществува известен риск взетата тъкан от яйчниците да съдържа ракови клетки, което може да увеличи риска от повторна поява на тумора след трансплантацията. Въпреки че определят като минимална опасността, жени с конкретни форми на рак – левкемия и разположени в женската полова система, няма да могат да се възползват от метода. Именно това е причината специалистите да тръгнат към създаването на изкуствен яйчник.

Тепърва новият метод ще се тества при хора, като периодът на изпитания може да отнеме 3-4 години. В същото време експерти коментират, че той може да помогне и при други случаи, в които има проблем със зачеването. Предимството на трансплантирането на яйчникова тъкан е, че тя съдържа евентуално хиляди яйцеклетки, които биха позволили на жените да забременеят естествено за разлика от ин витрото, където яйцето се опложда в лаборатория и след това се връща в матката.

Друг плюс на новосъздадения метод е, че трансплантацията може да осигури възможност на жените благодатен период след вредното за яйчниците им лечение, предотвратявайки необходимостта от хормонозаместителна терапия.

Изследването е представено на годишната среща на Европейското дружество за човешка репродукция и ембриология.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: bbc.com
Снимка: helix.northwestern.edu

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниРецептиЛюбопитноСнимкиЛайфстайлХранене при...Нормативни актовеИсторияЗдравни съветиЛеченияЗдравни проблемиАлт. медицинаАнатомияСоциални грижиФизиологияБотаникаИнтервютаОрганизацииСпециалистиИзследванияЗаведения