Начало Здравна медиа Здравни новини Безплодието при възрастните жени може да бъде победено

Безплодието при възрастните жени може да бъде победено

Безплодието при възрастните жени може да бъде победено - изображение

Откриха средство, което може да удължи периода на фертилност при жените от 3 до 6 години. Затова помагат микроскопичните червеи Caenorhabditis elegans (C.elegans), които имат общи гени с хората. Откритието е дело на изследователи от Университета в Принстън.

За осъществяването на експеримента учените подбрали червеи, чиято възраст е равна на тази на 30-годишна жена. Те изолирали протеина катепсин В в стари и с ниско качество яйцеклетки на C.elegans. Активността на този вид протеин се инхибира (спира да действа) в периода на фертилния прозорец.

Резултатът е, че жизнеспособността на яйцеклетката започнала да надвишава значително нормата.

Освен това се оказало, че възможността за забременяване на червея се повишила с около 10%, когато гените, свързани с протеина, били изключени напълно.

Учените са категорични, че по отношение на жените това означава удължаване на репродуктивния период от 3 до 6 години.

Преди време изследователи установиха, че неоплодените яйцеклетки на C. elegans започват да демонстрират същите като при хората признаци на понижение на качеството. Сега специалистите констатират, че занижената възможност за забременяване и рискът от спонтанен аборт се дължи не на липсата на яйцеклетки, а на понижаването на качеството им.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: meddaily.ru

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноИсторияНовиниЛайфстайлНормативни актовеСоциални грижиСпециалистиСнимкиЛечения