Начало Здравна медиа Здравни новини Проучване поставя нови въпроси относно функциите на яйчниците

Проучване поставя нови въпроси относно функциите на яйчниците

Проучване поставя нови въпроси относно функциите на яйчниците - изображение

Проучване на учени от университета в Единбург е на път да промени представите и знанията ни, че жените се раждат с определен брой яйцеклетки и не могат да произвеждат нови в зряла възраст.

Осем раковоболни дами, които са болни от лимфом на Ходжкин, били подложени на терапия с лекарството ABVD, а три получили по-силна комбинация от медикаменти, които влияят на плодовитостта. Специалистите забелязали при биопсиите на яйчниците на първата група, че имат до 4 пъти по-голям брой яйцеклетки, отколкото тези на здрави жени, а групата с различното лекарство била с най-малко. В подкрепа на тезата, че това са новосформирани яйцеклетки е твърдението на ръководителката на проучването проф. Евелин Тефлър, която казва, че яйцата на жените с най-голям брой изглеждат също като тези на момичета в предпубертетна възраст и все още неразвити. Медикаментът ABVD не създава проблеми с плодовитостта, както други видове химиотерапия.

Учените предупреждават, че тази новина не трябва все още да се възприема като откритие, защото са нужни допълнителни проучвания и по-сериозни доказателства. Тя успя да ги раздели на по-скептично настроени и на по-въодушевени. Едни смятат, че яйцеклетките са си били в яйчника и са се появили, когато той е бил стресиран от химиотерапията, на която са били подложени жените. Други смятат, че фоликулите на клетките са започнали да се делят на повече части заради увреждане от лечението.

Ако бъде потвърдена и доказана теорията на учените от Единбург, ще се увеличат възможностите и начините за лечение на жени с репродуктивни проблеми или дами в по-зряла възраст да се сдобият с потомство.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: tvanwilligen.nl

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛайфстайлНормативни актовеЛюбопитноСоциални грижиСпециалистиСнимкиПроизводителиИсторияОрганизацииПсихология