Начало Здравна медиа Здравни новини Стволови клетки ще помогнат да се преодолее преждевременната менопауза

Стволови клетки ще помогнат да се преодолее преждевременната менопауза

Стволови клетки ще помогнат да се преодолее преждевременната менопауза - изображение

Стволови клетки от костния мозък, които се инжектират в яйчниците, водят до възстановяване функцията на яйчниците. Лечението бива определено като пробив, защото от една страна е в състояние да премахне симптомите на ранната менопауза, а от друга дава надежда на жените, че могат да забременеят.

Изследването е дело на американски учени. Проф. Проспер Игбоели от Университета в Джорджия е категоричен, че е истинско предизвикателството за медиците да се справят с преждевременната яйчникова недостатъчност, която се открива на всяка една от сто жени. Проблемът на ранната менопауза, която настъпва във възрастта под 40 години, е, че води до безплодие.

Изследователите инжектирали стволови клетки от костния мозък в яйчниците на 33 жени, които страдат от преждевременна недостатъчност на яйчниците. Шест месеца по-късно резултатите показват, че нивата на естроген са се повишили и при всички отново се появява менструален цикъл. В момента всяка от тях прави опити да забременее.

Специалистите са на мнение, че новият метод не само възстановява функцията на яйчниците, но и помага да се избегне хормонозаместителната терапия.

Следващата седмица учените ще представят резултатите от изследването пред Дружеството за репродуктивно здраве в Сан Диего, Калифорния. Един от изводите е, че благодарение на лечението при всички пациентки се наблюдава намаление на симптомите, характерни за менопаузата – от горещи вълни до вагинална сухота и безсъние. Обнадеждаващо звучи и информацията, че не са констатирани усложнения.

Председателят на Американското дружество по репродуктивна медицина д-р Христос Кутифарис, който не е част от това проучване, е категоричен, че представената информация демонстрира ясно възможността инжектираните стволови клетки да удължат живота на яйчниците. „Ако тези наблюдения се потвърдят и в следващите експерименти, тяхното отражение върху женската фертилност и репродуктивната хормонална функция може да се окаже изключително важно“, смята той.

Учените планират да продължат и да разширят обхвата на изследванията си, за да се потвърди полезността на новия подход.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: meddaily.ru, dailymail.co.uk

 

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛайфстайлНормативни актовеЛюбопитноСоциални грижиСпециалистиСнимкиСпортЛеченияТестовеПсихологияЗдравни съветиХранене при...ИсторияАлт. медицинаФизиологияЗдравни проблемиБотаника