Начало Здравна медиа Здравни новини Увеличава се броят на жените, нуждаещи се от донорски яйцеклетки

Увеличава се броят на жените, нуждаещи се от донорски яйцеклетки

Увеличава се броят на жените, нуждаещи се от донорски яйцеклетки - изображение

Повече от 50 000 двойки в България имат нужда от донорски материал за ин витро процедури, обявиха от фондация "Майки за донорството". От януари месец досега 115 мъже и близо 600 жени са дарили сперматозоиди и яйцеклетки, отчита Агенцията по трансплантации. От чужбина е внесен репродуктивен материал от 132-ма мъже и 23 жени.

Даряването на полови клетки е безвъзмездно в нашата страна. Специалистите алармират, че се увеличава броят на жените под 30 години, на които са необходими донорски яйцеклетки. Причината за това е наличието на заболявания, които не им позволяват да забременеят с техни собствени. От друга страна желаещите да предоставят репродуктивен материал са малко.

Има определени условия за дамите, които искат да дарят яйцеклетки. Те трябва да са под 34 г. и вече да имат едно родено дете. За господата няма такива ограничения. Виктория Димитрова от фондация "Майки за донорството" коментира, че в България едва сега навлиза като опция даряването на репродуктивен материал. За разлика от нашата страна в Европа например то се практикува от над 30 години. Българите като че ли все още позволяват на своите предразсъдъци да надделеят в това отношение. Все пак от 2014 г. досега близо 1000 деца са родени благодарение на донорски ин витро процедури.

Отново при жените има редица условности при даряването на яйцеклетки. Докато мъжете могат всеки месец да дават сперма, при дамите това става през 14 дни и самата процедура е по-сложна. Една от привилегиите, от които могат да се възползват жените, е, че болницата, в която се извършва даряването, поема разходите по пропуснати работни дни и транспорт.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: bnt.bg
Снимка: gazeta.pl

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСоциални грижиЛайфстайлЛюбопитноНормативни актовеСнимкиСпециалистиИсторияОрганизацииЛечения