Начало Здравна медиа Здравни новини Според ново изследване на Института "Дюк" окситоцинът засилва духовността

Според ново изследване на Института "Дюк" окситоцинът засилва духовността

Според ново изследване на Института "Дюк" окситоцинът засилва духовността - изображение

Окситоцинът - хормонът, който се свързва с алтруизма, състраданието и любовта, засилва духовността, разкрива ново изследване на Института "Дюк".

Учените са открили, че мъже, които приемат допълнително окситоцин, показват силно чувство за духовна принадлежност, като това усещане продължавало няколко седмици след спиране на хормона.
Окситоцинът се секретира от паравентрикуларното ядро в хипоталамуса, откъдето се складира в задния дял на хипофизата, а оттам той се секретира и по време на секс, и по време на раждане, контролирайки родилния процес.

В експериментите мъжете, приемащи окситоцин, са съобщили не само за по-добро настроение и позитивизъм, но и за силно чувство на благодарност, надежда, спокойствие, вдъхновение, любов

Изследователите уточняват, че не всички доброволци са изпитали тези чувства. С допълнително изследване те открили причината за разликата, а именно – мъжете със специфична вариация на ген CD38, който е отговорен за секрецията на окситоцин от клетките в мозъка, били много по-склонни към духовни преживявания.

Резултатите от изследването важат само за мъжете. Въздействието на окситоцина на духовността на жените предстои да бъде изследвано.

Изследването е публикувано в academic.oup.com/journals. Негов автор е д-р Пати Ван Капелен – социален психолог в Университета Дюк.

Снимки: happinessandwellbeing.org, taringa.net

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноЛайфстайлПсихологияНовиниБотаника