Начало Здравна медиа Здравни новини Стартира седмицата на донорството

Стартира седмицата на донорството

Стартира седмицата на донорството - изображение

Днес стартира седмицата на донорството и трансплантациите. Мотото тази година е „Частица от теб може да бъде за някого целия свят!“. В редица градове от страната се организират мероприятия и кампании, чрез които да се отдаде почит към паметта на донорите и да се изрази благодарност към техните близки.

По този повод Обществен съвет за подкрепа на донорството /ОСПД/ - Сливен организира обществена кампания с информационна насоченост. Членовете на съвета ще проведат разяснителни срещи с ученици от няколко сливенски училища в подкрепа на донорството.

Кампанията предвижда също и информационна открита среща с гражданите на града на 10 октомври. Пред сградата на Община Сливен между 10:00 часа и 12:00 часа ще има изнесен щанд, където доброволци към Младежки дом – Сливен и младежка организация на БЧК-Сливен, трансплантирани хора и такива, чакащи трансплантация разговарят с гражданите и ще раздават информационни материали, предава Дарик.

Донорството е благородно и добросъвестно дело, което спасява различни животи. Никой човек не е застрахован и на всеки може да се случи да влезе в листата на чакащите. Изчакването за подходящ донор може да продължи дълго, а организмът на пациента може да пострада много от живото поддържащото лечение. Не редки са случаите, когато пациенти не могат да дочакат за трансплантация.

Според официалната статистика на Изпълнителна агенция по трансплантация към 7 октомври тази година 1129 българи са вписани в листата на чакащи за животоспасяваща трансплантация.

Само за ЕС чакащите за трансплантация са 50 000 души. Някои успяват да дочакат, но други не. Всеки ден в ЕС умират по 12 души поради липсата на органи. За да се преустанови това, човек трябва да знае какво означава донорството и трансплантацията.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: ExpokNews


5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИсторияЛеченияНормативни актовеЛайфстайлЛюбопитноОрганизацииСоциални грижиПатологияСнимкиСпортИзследвания