Начало Здравна медиа Здравни новини Стартира събирането на проби за двойни стандарти на храните и в България

Стартира събирането на проби за двойни стандарти на храните и в България

Стартира събирането на проби за двойни стандарти на храните и в България - изображение

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) стартира инспекции по взимането на проби от храни, предлагани в същите вериги и от същите марки продукти, за да се направи качествен анализ между храните, предлагани в България и същите, предлагани от Западна Европа.

Събирането на проби е продължение на сравнителния анализ за качеството на продукти, произведени от едни и същи производители, които са предлагани и в България и на пазара в държави членки на Европейския съюз. След приключване на инспекциите ще се проведе разширено заседание в БАБХ, където работна група на двойните стандарти, експерти от БАБХ, МЗ и други външни експерти ще уточнят вида на изследванията на всеки отделен продукт, както и лабораториите, в които ще се извършат сравнителните анализи.

Подборът на храните е определен според търсене и популярност. Отчита се факта дали продуктът е предпочитан от деца и подрастващи. Включени са и широко рекламирани храни и напитки, разпространявани в голяма част от пазара на ЕС.

Според проучване на специалисти от БАБХ са определени следните групи храни, които подлежат на изпитване – млечни продукти – 8, месни продукти – 6, шоколадови изделия – 7, плодови сокове и безалкохолни напитки – 7, храни за бебета и малки деца – 2, маргарин – 1.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: limsa.com.uy

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛайфстайлСнимкиЛюбопитноПроизводителиНормативни актовеНовиниРецептиХранене при...ИсторияСпециалистиЗдравни съветиБотаникаПсихологияМедицински изследванияСоциални грижиКлинични пътекиСпортЛеченияЗаведенияОрганизации