Начало Здравна медиа Здравни новини Стъпка по-близо до лечението на множествената склероза

Стъпка по-близо до лечението на множествената склероза

Стъпка по-близо до лечението на множествената склероза - изображение

Препрограмирането на кожни клетки на мишки в мозъчни стволови клетки и трансплантирането им в нервната система е в състояние да намали възпалението и да помогне за възстановяването на уврежданията на нервите, причинени от множествената склероза.

И въпреки че в момента хората не могат да бъдат лекувани по този начин, учените вярват, че експериментите им са сериозна стъпка напред към разработването на персонализирани методи, включващи клетките от кожата на пациента за лечение на множествена склероза и на други заболявания на централната нервна система.

Учените от Кеймбридж работят по темата. Техните опити с мишки показват, че хроничната множествена склероза води до значително повишаване нивата на сукцинатна киселина, която въздейства на организма, провокирайки възпаление в цереброспиналната течност, която се намира в главния и гръбначния мозък. Препрограмирането на кожните клетки в стволови и трансплантирането им директно в цереброспиналната течност намалява количеството на сукцинатната киселина. Това от своя страна превръща „лошите“ имунни клетки в „добри“ и при това го прави ефективно. Процедурата намалява възпалението и подпомага възстановяването на клетките.

Изследователите са уверени, че са в състояние да „революционизират лечението на множествена склероза“ по думите на д-р Сорел Бикли, ръководител на биомедицинските изследвания.

От своя страна проф. Людовик Валие от Института за стволови клетки в Кеймбриж, учен, който не участва в тази научна разработка, определя изследването като вълнуващо, защото „то показва как стволовите клетки предлагат възможност за контрол на имунната система.“

Авторите са категорични, че са нужни още допълнителни проучвания, които да доведат до потвърждаване на резултатите, за да започне прилагането на метода на хора с диагноза множествена склероза.

Данните показват, че повече от 100 000 души страдат от заболяването във Великобритания.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: gearmix.ru

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

РецептиНовиниИсторияОрганизацииЛюбопитноИзследванияЛеченияВидео