Начало Здравна медиа Здравни новини Създадоха междуведомствен Национален оперативен щаб, който ще ликвидира заболяването по птиците

Създадоха междуведомствен Национален оперативен щаб, който ще ликвидира заболяването по птиците

Създадоха междуведомствен Национален оперативен щаб, който ще ликвидира заболяването по птиците - изображение

Държавната агенция за национална сигурност, Министерство на вътрешните работи и Министерство на земеделието и храните създадоха междуведомствен Национален оперативен щаб за контрол и ликвидиране на заболяването Инфлуенца по птиците.

Решението бе взето по време на среща на министъра на земеделието и храните в оставка Десислава Танева и представители на птицевъдния бранш в сградата на МЗХ. Целта е да се ликвидират огнищата в страната и да се вземат превантивни мерки за контрол и ликвидация на заболяването Инфлуенца по птиците.

"Щабът ще се заеме с ликвидиране на птичия грип в обявените райони и ще предприеме превантивни мерки за областите без констатация на заболяването. До сега са умъртвени близо 9 хиляди птици. Констатира ни са 10 огнища на Инфлуенца по птиците в страната. Всички стопани, чиито птици за умъртвени, ще бъдат обезщетени в 30 дневен срок", коментира Танева.

МВР заедно с БАБХ ще контролира забраната за предвижване на животни. Прилага се допълнителна забрана в транспортирането на фуражи и добавки в 3 и 10 километрова зона край констатираните огнища. Умъртвените птици ще се обезвреждат само чрез изгаряне или загробване на място. Други варианти крият риск от разпространение на заболяването.

Ново огнище на птичи грип бе регистрирано в Монтана. Собственикът е сигнализирал за умрели 18 птици в двора му. При направени проби е потвърдено наличието на заболяването Инфлуенца. Умъртвени са всичките 25 налични кокошки, патици и гъски. Повишен е контролът и вниманието в областта. Предвидени са дежурни екипи от ОДБХ през предстоящите празнични дни. При сигнали те ще реагират по съответният ред и ще вземат проби.

Засилен е контролът по спазване на мерките и ликвидирането на птичия грип и в област Пловдив.

Снимка: Geo.tv

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноОбразованиеСпорт и туризъмЗаведенияСпециалистиОрганизации