Начало Здравна медиа Здравни новини Създадоха иновативна превръзка, която не се сменя и регенерира клетките

Създадоха иновативна превръзка, която не се сменя и регенерира клетките

Създадоха иновативна превръзка, която не се сменя и регенерира клетките - изображение

Нов терапевтичен материал на основата на нановлакна от поликапролактон, който представлява модифициран тънък филм с антибактериален състав и компоненти на кръвна плазма създадоха млади учени от Националния изследователски технологичен университет „МИСиС“ в Москва.

Става дума за биоразградими превръзки, които ускоряват клетъчния растеж, позволяват на увредените тъкани да се регенерират нормално и след това не остават никакви белези.

Екипът млади учени от лабораторията „Неорганични материали“ в НИТУ създава многопластов бинт от биоразградими поликапролактонови влакна и многофункционални биоактивни наночастици със зададени механични свойства и висока биосъвместимост. Уникалните свойства на новия продукт се допълват от антибактериален ефект, наличие на сребърни наночастици и възможността да се добави антибиотик. Не на последно място материалът добива уникални лечебни свойства, защото покритата с хидрофилни групи и плазмени протеини повърхност повишава биоактивността.

Екипът вече е провел серия от предклинични проучвания заедно с Изследователския институт по експериментална и клинична медицина в Новосибирск. Резултатите in vitro показват, че когато се използва иновативната превръзка, регенерацията на клетките се ускорява двукратно, предотвратява се образуването на белези и възпалението се премахва. Важен за медицинската практика е още и фактът, че няма нужда превръзката да се сменя и маха, защото след известно време тя се разтваря без да навреди на тялото. В най-скоро време се очакват и резултатите от тестването in vivo. 

В регенеративната медицина и особено в случаите на изгаряне една от основните задачи пред медиците е възможността да възстановят ефективно повредената кожна тъкан и да предотвратят образуването на белези. Тъканта на белезите се отличава от нормалните по това, че не е еластична и не възстановява потните жлези и космените фоликули. Благодарение на откритието на младите учени този проблем ще бъде решен.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: ria.ru

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

СнимкиНовиниЗдравни съветиИсторияАлт. медицинаЛеченияСпортЛюбопитноБотаника