Начало Здравна медиа Здравни новини Тялото образува защитен филм, с който предпазва до 12 часа откритите рани

Тялото образува защитен филм, с който предпазва до 12 часа откритите рани

Тялото образува защитен филм, с който предпазва до 12 часа откритите рани - изображение

Учени установиха по какъв начин природата създава свой собствен защитен слой, който предотвратява проникването на бактерии и други микроорганизми в отворени рани. Те открили, че се образува протеинов филм върху раната като част от естествения процес на съсирване и осигурява защита за най-малко 12 часа.
Международен екип от изследователи под шапката на университета в Лийдс предполага, че този биофилм дава време на имунната система да организира протекцията си и така да се справи с всяка инфекция.

Специалистите установили още, че продуктите на маслена основа нарушават процеса и предупреждават, че третирането на разкъсвания на кожата с мазила с петролен произход може да увеличи риска от инфекция.

Съсирването е жизненоважен процес за предотвратяване на застрашителна кръвозагуба вследствие нараняване. На мястото на раната тромбоцитите и червените кръвни клетки се слепват заедно, за да се опитат да запушат кръвоизлива. Използвайки мощни техники за изобразяване, учените открили, че фибриновите влакна са естествени своеобразни превключватели, които реорганизират структурата си от влакнеста мрежа в листообразен филм в точката, в която съсирекът влиза в контакт с въздуха.

До този момент учените не са изяснили точната структура на фибриновите влакна, тъй като те изглеждат сякаш никога не свършват, просто се навиват около тромбоцитите и червените кръвни клетки. Изследванията показват, че те се трансформират в защитен филм, който има свойствата да пропуска въздух до раната чрез малки пори, които са достатъчно миниатюрни, за да не позволят на бактериите да преминат.

Механизмът е открит както при човешката, така и при животинската кожа. Изследването преформулира разбирането на специалистите за съсирването на кръвта. Съсиреците не само предпазват от загуба на кръв, но са и първата защитна линия срещу инфекциие.

Изследването е публикувано в Journal of Clinical Investigation.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: medicalxpress.com
Снимка: thrombocyte.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Здравни съветиХранене при...ЛюбопитноНовиниБотаникаИсторияАлт. медицинаЛайфстайлСнимкиСпортИзследванияИнтервютаПсихологияФизиологияСоциални грижиНормативни актовеОрганизацииЛечения