Начало Здравна медиа Здравни новини Създадоха робот, който поддържа сърдечния ритъм

Създадоха робот, който поддържа сърдечния ритъм

Създадоха робот, който поддържа сърдечния ритъм - изображение

Ново устройство, което е способно да поддържа сърдечния ритъм, създадоха учени. Роботът се състои от три части: твърда подложка с форма на полумесец, котва, която е прикрепена към сърцето, и мека лента, която е основният активен компонент и действа като пневматичен мускул. Роботът се управлява отвън. До момента изобретението е тествано върху прасета с различни видове сърдечна недостатъчност. Преди да започне приложението му върху хора, авторите искат да се уверят, че то е напълно безопасно и ефективно. В същото време планират да намалят размера на помпата и устройството за управление, които сега са малко по-големи от DVD плейър.

Близо 26 милиона души в света страдат от сърдечна недостатъчност. Много от тях са деца с генетични заболявания, заради коeто сърцата им не могат да изпомпват достатъчно кръв. Според един от авторите на изобретението, Николай Василиев, асистент професор по хирургия в Медицинското училище на Харвардския университет и изследовател в Детската болница в Бостън, при тази диагноза е най-добре да бъде осъществена трансплантация. Проблемът е, че понякога са нужни години, за да се намери подходящ донор. В периода на чакането най-често пациентите използват спомагателна вентрикуларна система, която движи кръвта чрез изкуствени тръби. Това принуждава болните да пият антикоагуланти, за да се намали риска за образуване на тромб.

Затова се търсят по-добри възможности. По-рано тази година харвардските учени създадоха мек робот, който се поставя като силиконов ръкав около цялото сърце, за да може да се стимулира изпомпването на кръвта. Сега те развиват идеята си и представят робот, който възстановява притока на кръв, но е с различен механизъм. Той вече не е насочен към цялото сърце, а само към поразената половина.

Николай Василиев се надява, че изобретението ще стане достъпно до няколко години и да се превърне в спасение за хората със сърдечна недостатъчност, тъй като ще им позволи да чакат по-дълго и с по-малко усложнения жизненоважната за тях трансплантация.

По статията работи: Гергана Караилиева

Източник: 360tv.ru

Снимка:shutterstock.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Хранене при...ЛюбопитноАлт. медицинаПатологияЗдравни проблемиЛеченияНовиниВидеоСнимкиБотаникаКлинични пътекиИсторияФизиологияЗдравни съветиЛайфстайлСпортОрганизацииИзследванияНормативни актовеСпециалисти