Начало Здравна медиа Здравни новини Сърдечносъдовите заболявания може да се дължат на бактериалните мазнини

Сърдечносъдовите заболявания може да се дължат на бактериалните мазнини

Сърдечносъдовите заболявания може да се дължат на бактериалните мазнини - изображение

Сърдечносъдовите заболявания се дължат на бактериалните мазнини, защото мастните молекули могат да идват от бактерии в устата, а не само от мазнините на изконсумираната храна. Това доказва екип от учени от Университета в Кънектикът.

Изследването обяснява връзката между заболяванията на венците с проблемите на сърцето.

Инсултите и инфарктите са резултат от бавен процес на атеросклероза, запушване и втвърдяване на артериите с мастни вещества, които се наричат липиди. Прието е, че липидите се натрупват от приема на мазна, богата на холестерол храна. В проучването на експертите от Кънектикът обаче се доказва друга теория.

При прецизен химичен анализ на атероми, събрани от пациенти, учените установяват липиди с химически характеристики, които изключват животинския произход. Новите липиди се оказват източник на специфични бактерии. Изглеждат като гроздове и се разпространяват изключително бързо.

Бактериите се наричат Bacteroidetes и образуват характерните мазнини. Техните молекули притежават необичайни мастни киселини с разклонени вериги и нечетен брой въглеродни атоми“, коментира парадонтологът Франк Никълс, изучаващ връзката между заболяванията на венците и атеросклерозата.

Химическите различния между бактериалните и човешките липиди са с минимални разлики в масата на молекулите. Именно тази разлика в масата и съвременни масспектрометри за селективно измерване на количеството на бактериалните липиди в човешките проби използвахме, за да установим връзка между атеросклерозата и мазнините“, посочва проф. Хъдонг Яо от Университета в Кънектикът.

Установяването на подобна връзка е първата стъпка в определянето на липидите като фактор за ранна диагностика на заболяването.

Според Франк Никълс химическите различия между липидите от бактериален произход и естествените липиди в организма на човек може да са причината за възникване на заболяването. Имунните клетки, които събират липиди и се прикрепват към стените на кръвоносните съдове, реагират на липидите, разпознават ги като чужди и създават реакция.

Експертите са установили също, че липидите от бактериален произход могат да се разбият, но по един ензим в организма, който обработва липидите в изходния материал. Това обаче засилва възпалението.

Оказва се, че липидите на Bacteroidetes застрашават по два начина кръвоносните съдове – от една страна имунната система ги засича като сигнал за бактериална инвазия, а от друга страна ензимите ги разграждат и с това увеличават възпалението“, обясняват Яо и Никълъс.

Бактериите Bacteroidetes съществуват обикновено в устната кухина и стомашно-чревния тракт и при подходящи условия могат да причинят заболявания на венците, без да заразят кръвоносните съдове. Липидите, произведени от бактериите обаче, преминават лесно в кръвния поток през клетъчните стени.

Предстоят още специфични изследвания и анализи върху атеромите, за да се установи и мястото на натрупване на липидите от бактериален произход. Ако учените успят да докажат, че такова натрупване се случва в атеромите, то неизменно ще се потвърди теорията, че тези липиди допринасят за развитието на сърдечносъдови заболявания.

Проучването е публикувано в Lipid Research.

По статията работи: Велина Неделчева
Източник: Lipid Research
Снимка:  credoweb.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноЛайфстайлИсторияИзследванияФизиологияЗдравни съветиЛеченияХранене при...Социални грижиКлинични пътекиСнимкиБотаникаДиетиПатологияНормативни актовеСпециалистиЗаведенияОрганизацииИнтервютаСпорт