Начало Здравна медиа Здравни новини Бактерия защитава от рак на кожата

Бактерия защитава от рак на кожата

Бактерия защитава от рак на кожата - изображение

Разновидност на бактерията Staphylococcus epidermidis може да се бори ефективно с меланома като в същото време не нанася вреда на здравите клетки. Бактериите произвеждат химичното съединение 6- N-хидроксиаминопурин (6-NAP), което не позволява на туморите да растат.

Изводът е на екипа, който работи под ръководството на проф. Ричард Гало от Калифорнийския университет. Учените са установили, че това химическо съединение спира растежа на туморите в мишки, след като кожата им е била изложена на ултравиолетова светлина. Опитът показал, че при мишки, в чиято микрофлора има Staphylococcus epidermidis туморите са много по-малко, за разлика от тези, при които бактерията липсва.

6-NAP потиска процеса на синтез на ДНК в засегнатите от рак клетки и не им разрешава да се разпространяват с обичайната си скорост. В период от две седмици изследователите инжектирали интравенозно 6-NAP на 48 часа. След това присадили на животните меланомни клетки и констатирали, че туморите нарастват 50% по-бавно. В същото време не са констатирани странични ефекти. Според учените за пореден път се потвърждава колко голяма е ролята на микробиома на кожата, а те продължават с опитите, водещи до реални и ефективни начини за борба с рака.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: med.vesti.ru

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниВидеоЛюбопитноИсторияЗдравни съветиЛеченияЛайфстайлИзследванияХранене при...ФизиологияСнимкиСоциални грижиКлинични пътекиБотаника