Начало Здравна медиа Здравни новини ТЕЛК-овете ще работят по временни правила, реши тристранката

ТЕЛК-овете ще работят по временни правила, реши тристранката

ТЕЛК-овете ще работят по временни правила, реши тристранката - изображение

След заседанието на Съвета за тристранно сътрудничество стана ясно, че ТЕЛК-овете ще издават експертни решения по временни правила най-рано до края на тази година. Плановете са кабинетът да одобри новите и временни правила, а идеята за цялостна реформа да бъде разработена до септември и след това да бъде подложена на обществено обсъждане.

Участващите в тристранката работодателски организации поискаха да се премахнат лекарските комисии, не се съгласиха първоначално да има временни правила и предложиха да се въведе оценка на остатъчната работоспособност. Само от КРИБ покрепиха проекта на наредбата, който да замести досега действащата уредба с някои отменени текстове от ВАС.

Социалният министър Бисер Петков заяви, че изработването и бъдещата работа на ТЕЛК-овете по временните правила е началото на цялостната реформа в експертните комисии. Синдикатите също застанаха зад временното решение, макар да са на мнение, че са наложителни спешни мерки.

Концепцията, по която ще се прави цялостната реформа в ТЕЛК-овете, ще бъде дело на експерти от Министерствата на здравеопазването и социалната политика, както и от финансовото ведомство.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: oncobg.info

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСоциални грижиСпециалистиАнкетиСпортПсихологияЛюбопитноРецептиЛайфстайлЗдравни съветиДиетиНормативни актовеСнимкиХранене при...История