Начало Здравна медиа Здравни новини От БЛС подкрепят исканията на лекари за реформа в ТЕЛК

От БЛС подкрепят исканията на лекари за реформа в ТЕЛК

От БЛС подкрепят исканията на лекари за реформа в ТЕЛК - изображение

Българският лекарски съюз (БЛС) се обяви за цялостна реформа в Трудово-експертните лекарски комисии (ТЕЛК) и поддържа исканията на специалистите, които работят в тях. От там смятат, че отменените от ВАС текстове от методиката, по която са действали комисиите, е добър повод да се започне подобна промяна, чрез която да се спрат недомислиците и проблемите.

От лекарския съюз се аргументират още, че от три години се опитват да обърнат внимание по въпроса за работата на ТЕЛК-овете. Не един път са изпращали писма до Министерството на здравеопазването с искания да бъдат включени представители на БЛС в работни групи, които да обсъдят и обмислят евентуални промени в наредбата или предложения за това.

Административните проблеми, които създават напрежение и в лекари, и в пациенти, са от дълги години и затрудняват работата на комисиите. Както по-рано съобщиха от Съюза, те са направили проект с предложения какви промени са необходими в уредбата на ТЕЛК-овете. Той е внесен в здравното министерство и желанието е да се вземат спешни мерки за адекватни поправки в законодателството за медицинската експертиза.

Да припомним, че в момента лекарите, работещи в ТЕЛК-овете и издаващи експертните решения за определяне степен на увреждане и неработоспособност, твърдят, че не могат да вършат работата си заради отменената от ВАС методика, по която работят комисиите. От министерството обаче заявяват, че няма причина те да не продължат дейността си, тъй като са премахнати само части от уредбата, които не се отнасят за издаването на решенията.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: oncobg.info

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСоциални грижиСпециалистиАнкетиНормативни актове