Начало Здравна медиа Здравни новини Тестостеронът може да е ключът към лечението на множествената склероза

Тестостеронът може да е ключът към лечението на множествената склероза

Тестостеронът може да е ключът към лечението на множествената склероза - изображение

Мъжете много по-рядко се разболяват от множествена склероза в сравнение с жените и една от причините е, че те са защитени от болестта от високите нива тестостерон. Използвайки миши модел на заболяването, учените идентифицирали молекула, провокирана от мъжкия полов хормон, която предпазва мъжките гризачи от множествена склероза.

Проучването на изследователи от Северозападния университет „Файнбърг“ показало, че когато женските мишки били третирани с тази защитна молекула, техните симптоми изчезнали. "Това предполага механизъм за намаляване на случаите на множествена склероза и други автоимунни заболявания при мъжете в сравнение с жените“, заявява професорът по микробиология и имунология Мелиса Браун от същото учебно заведение.

Болестта се среща от 3 до 4 пъти по-често при жените за разлика от мъжете. Досега учените не знаеха как тестостеронът предпазва представителите на силния пол. Откритието се дължи на щастлива грешка, при която завършващ студент не различил мъжки от женски мишки.

При множествената склероза имунните клетки атакуват миелиновата обвивка, която обгръща нервните аксони в мозъка и гръбначния мозък. Обвивката служи като изолация и подпомага изпращането на нервни сигнали от мозъка и гръбначния мозък до останалата част на тялото. Увреждането на миелиновата обвивка прекъсва нормалната проводимост на сигналите и може да доведе до различни симптоми като сензорни смущения, загуба на двигателна функция и когнитивни дефицити.

Изследователите открили, че тестостеронът в мъжките гризачи предизвикал мастни клетки, които са вид имунни клетки, да произведат защитната молекула цитокин IL-33. Тя задейства каскада от химикали, която пречи на развиването на друг вид имунни клетки - Th17, които могат директно да атакуват миелина.

В мишия модел на заболяването, който е подобен на този при хората, при женските гризачи се развиват повече от болестотворните Th17, отколкото при мъжките. Но чрез лечение с IL-33 резултатът се обръща.

Тъй като нивата на тестостерон са от 8 до 9 пъти по-ниски при възрастни жени в сравнение с мъжете, ние предполагаме, че дамите не разполагат с достатъчно нива, за да задействат защитния механизъм. Но показахме, че можем да го активираме чрез молекулата IL-33“, казва проф. Браун.

Съществуват различия въз основата на пола, средната възраст на поява на болестта и нейни подтипове, които характеризират множествената склероза. Жените по принцип я развиват в по-млада възраст и обикновено имат рецидивиращ-реминентен ход на заболяването. При мъжете множествената склероза се появява по-късно и състоянието им се влошава без периоди на подобрение. Развитието на заболяването при представителите на силния пол също съответства на свързаното с възрастта намаляване на равнищата на тестостерон.

Ограничени клинични проучвания при пациенти с множествена склероза от мъжки пол показват, че лечението с хормона в продължение на 1 година може частично да обърне доказателства за миелинова и нервна дегенерация и да облекчи симптомите. Въпреки това краткосрочното прилагане на тестостерон не е жизнеспособна терапия нито за мъже, нито за жени заради множеството нежелани странични ефекти.

Новото откритие идентифицира нови и специфични клетъчни и молекулни цели за имунна намеса, които имат потенциала да доведат до по-добри терапии, оставящи по-голямата част от имунната система непокътната.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: eurekalert.org
Снимка: writehealth.co.uk

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниРецептиИсторияЛюбопитноОрганизацииЛеченияИзследванияХранене при...СпортФизиологияЗдравни съветиАлт. медицинаСнимкиЛайфстайлБотаника