Начало Здравна медиа Здравни новини Хормонът на бременността може да лекува множествената склероза

Хормонът на бременността може да лекува множествената склероза

Хормонът на бременността може да лекува множествената склероза - изображение

Руски учени откриха, че един от хормоните на бременността може да бъде използван за потискане на имунните клетки, които причиняват множествена склероза и други автоимунни заболявания.

Според Лариса Литвинова от Балтийския федерален институт „Кант“ в Калининград хориогонадотропинът модулира целенасочено имунната система на майката така, че тя да не изпитва агресивни чувства към ембрионалните антигени, а в същото време успява да се справи и с инфекциозните агенти.

Човекът, подобно на много други живи същества, е заплашен от множество тежки болести, причината за чието развитие се явяват не микроби или вируси, а нарушения в имунната система, които карат клетките да атакуват здравите тъкани в тялото. Към този вид заболявания се причисляват множествената склероза, диабет от тип 1, артрит и кожна туберкулоза. Учените все още не са открили причината за възникването им. Те могат да бъдат както рядко следствие от общи инфекции, така и продукт на някои нередности в работата на гените и мутациите им. Например, наскоро британски учени установиха, че множествена склероза най-често развиват хора с необичайно активен ген Rab32.

Литвинова и колегите й са намерили възможно решение на проблема, обръщайки внимание на един от най-известните и ярки примери за появата на „чуждо тяло“ в организма, с чието съществуване имунната система е принудена на се примири. Разбира се, че става дума за плода в утробата на майката.

Геномът на бъдещото дете се състои наполовина от чужд генетичен материал, наследен от бащата, който съдържа в себе си инструкции за сглобяването на белтъчните молекули, които са непознати за имунните клетки на майката. Това би трябвало да ги провокира да атакуват ембриона, но то не се случва. Плацентата произвежда специфичен набор от хормони, които принуждават имунната система на майката едновременно да не атакува плода, но и да го предпазва от инфекции.

Именно затова хормоните на бременността отдавна интересуват биолозите, защото разкриването на механизмите на работата им, е в състояние да помогне за създаването на лек за множествената склероза и други автоимунни заболявания.

Руските биолози са проучили как различните хормони на бременността влияят на поведението на имунните клетки, които са запознати с реални или фалшиви патогени и все още не са ги срещнали. Наблюдавайки реакцията им учените се опитали да открият вещество, което би ги успокоило, но без да потиска напълно имунитета.

Експериментите показали, че хориогонадотропинът притежава сходни свойства. Той е един от основните хормони на бременността, който плацентата започва да изработва след като ембрионът се прикрепи към стената на матката. Този хормон се използва и като главния индикатор, че жената е бременна, а така също и в качеството му на компонент за ин витро процедури и на различни лекарства за безплодие.

Опитите на руските биолози показват, че негови аналози могат да бъдат използвани в борбата с автоимунните заболявания, за които все още няма подходящи методи за лечение.

По статията работи: Гергана Караилиева

Източник: ria.ru

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Здравни съветиФизиологияИзследванияЛюбопитноЛеченияНовиниРецептиИсторияОрганизацииПсихологияЛайфстайлСнимкиХранене при...СпортБотаникаАлт. медицинаПатологияВидеоНаучни публикацииКлинични пътекиСоциални грижиЗдравни проблемиНормативни актовеСпециалистиПроизводителиИнтервюта