Начало Здравна медиа Здравни новини Третият у нас криоапарат за диагностика на рак на белия дроб е вече във ВМА

Третият у нас криоапарат за диагностика на рак на белия дроб е вече във ВМА

Третият у нас криоапарат за диагностика на рак на белия дроб е вече във ВМА - изображение

Отделението по бронхология на Военномедицинската академия вече разполага с един от най-модерните апарати за диагностицирането на рак на белите дробове. Системата за криобиопсии ERBE Cryo 2 дава шанс за много по-прецизни диагнози и по-ефикасна терапия на болните с карцином.

Биопсията с новата придобивка е почти един сантиметър, което е равно на иначе традиционните три или четири щипкови биопсии. Началникът на отделението д-р Христо Йорданов пояснява, че благодарение на това карциномът се открива много по-лесно, особено в случаите, когато той е недребноклетъчен. При него единственият възможен начин за лечение е операцията. Новостите в медицината вече дават възможността да бъдат приложени генни и имунотерапии, но за да бъдат предписани, материалът от биопсията трябва да е голям, което вече е напълно възможно.

Д-р Йорданов коментира още, че криоапаратът ще бъде използван още и за пълното отпушване на централни тумори и за спирането на кървящите процеси в белите дробове. Според медика новата техника олицетворява бъдещето в областта на бронхологията, тъй като в следващите пет години криобиопсията ще измести напълно щипковата.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: vma.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноИсторияЗдравни съветиИзследванияФизиологияХранене при...СнимкиПатологияПроизводителиНормативни актовеСпециалистиКлинични пътекиЛеченияЗаведенияЛайфстайлОрганизацииОткритияАлт. медицинаРецептиБотаникаАнкетиГеография