Начало Здравна медиа Здравни новини Тютюнопушенето може би е един от факторите, виновни за развитието на Алцхаймер

Тютюнопушенето може би е един от факторите, виновни за развитието на Алцхаймер

Тютюнопушенето може би е един от факторите, виновни за развитието на Алцхаймер - изображение

Тютюнопушенето може би е един от факторите, виновни за развитието на болестта на Алцхаймер, показа изследване на Университета на Тексас в Хюстън.

Цигарите причиняват редица здравословни проблеми, сред които значителни поражения върху мозъка. В настоящото изследване обаче учени са установили пряка връзка между пушенето и Алцхаймер, показваща, че цигареният дим съвсем директно причинява мозъчни промени, които могат да доведат до опасното заболяване.

Изводите са направени след експерименти с мишки, които ясно показали на изследователите, че изложени на цигарен дим за продължително време, техните мозъци могат да развият опасни аномалии.

"Това е първото по рода си изследване, които има за цел да потърси директната връзка между цигарения дим и зараждането и развиването на Алцхаймер", каза ръководителят на изследването д-р Клаудио Сото и допълни, че резултатите от това проучване напълно подкрепят данни от предишни изледвания в областта, а именно, че пасивните пушачи са изложени на 44 процента по-голям риск да развият болестта на Алцхаймер от останалите.

От 15 години екипът на д-р Клаудио Сото от Катедрата по неврология към Университета на Тексас в Хюстън се занимава предимно с изследвания в областта на молекулярната основа на невродегенеративни заболявания като Алцхаймер. Основната на цел на екипа е разработването на нови стратегии за лечение и диагностика на тези заболявания.

Снимки: The Leadership Network, The University of Texas Medical School at Houston

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Социални грижиЛеченияНовиниХранене при...ЛюбопитноЛайфстайлЗдравни съветиПсихологияМедицински изследванияАлтернативна медицинаПроизводителиБотаника