Начало Здравна медиа Здравни новини Учените вече могат да открият Паркинсон чрез анализ на сълзите

Учените вече могат да открият Паркинсон чрез анализ на сълзите

Учените вече могат да открият Паркинсон чрез анализ на сълзите - изображение

Изследване показва, че чрез анализ на сълзи може да се диагностицира Паркинсон в по-ранен етап. Учени анализирали проби от болни пациенти и здрави хора и установили, че страдащите от заболяването имат 5 пъти повече алфа-синуклеин. Това е протеинова молекула, която формира токсични образувания, причиняващи увреждане на нервите.

Ние вярваме, че нашите изследвания са първите, които показват, че сълзите могат да бъдат надежден, неинвазивен и евтин биологичен маркер на болестта на Паркинсон“, коментира авторът на проучването д-р Марк Лю от Медицинско училище „Кек“ към Южнокалифорнийския университет.

Тъй като развиването на болестта може да започне години или десетилетия преди да се проявят симптомите, сълзите могат да бъдат полезен маркер при диагностицирането й. Паркинсон засяга нервните сигнали по тялото, а не само в мозъка и по тази причина екипът на д-р Лю предположил, че абнормалните протеинови молекули, свързани с прогресията на заболяването, ще бъдат открити и извън мозъка.

За целите на изследването специалистите проучили 55 души с болестта на Паркинсон и 27 здрави участници, които били близки по пол и възраст с останалите. Сравнявайки пробите от сълзите им за различни нива на протеина, учените установили, че равнището алфа-синуклеин в здрава, нормална форма на молекулата било по-ниско в сълзите на страдащите от заболяването. Но нивото на протеина било по-високо в нездравословната й форма – олигомерния алфа-синуклеин, там бил 1,45 нанограма на милиграм в сълзите за разлика от 0,27 нанограма при здрави пациенти.

Тези патологични протеинови форми влияят на нервните сигнали и са основен фактор за увреждането на нервите, бележейки прогресията на Паркинсон. Учените се вълнуват от възможността чрез анализ на сълзите да откриват кой пациент е застрашен от болестта и кой не.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: independent.co.uk
Снимка: newatlas.com

3.5, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияПсихологияНаучни публикацииХранене при...СнимкиНовиниЗдравни проблемиЛюбопитноИнтервютаВидеоСпортЗдравни съветиЛеченияАлт. медицинаКлинични пътекиБотаника