Начало Здравна медиа Здравни новини Учените напредват в разбирането за механизма на зависимостта от наркотици

Учените напредват в разбирането за механизма на зависимостта от наркотици

Учените напредват в разбирането за механизма на зависимостта от наркотици - изображение

Регистриран е напредък в изучаването на проблемите, свързани с наркотичната зависимост, стана ясно по време на проведената наскоро годишна среща на учените-невролози в САЩ. Събитието по традиция се приема като най-авторитетния източник на новини, свързани с науката, изучаваща мозъка.

В Америка вече се говори за опиоидна епидемия, тъй като данните показват, че всеки ден от свръхдоза умират по 90 души. Опиоидите, към които принадлежат както изписваните с рецепта обезболяващи (морфин, оксикодон и др.), така и забранените наркотици като производните на хероина и фентанила, които облекчават болката и могат да предизвикат еуфория, взаимодействайки с рецепторите на нервните клетки. При тях винаги има риск от злоупотреба. Клиничният им прием също е рисков, тъй като води до зависимост. 

Според професор Едуард Билски, ректор на Тихоокеанския северозападен университет, настоящата криза в здравеопазването и медицинското значение на болкоуспокояващите провокират изследователите да научат колкото е възможно повече за ефектите и взаимодействието на опиатите с мозъка и нервната система.

Проучванията показват, че общата генетична вариация на опиоидния рецептор предотвратява поведенческите ефекти от пренаталното излагане на опиоиди при мишки. Този вид зависимост засилва страха и тревогата при опитните животни и това кара учените да намерят обяснение за разпространението на посттравматичното стресово разстройство при хора, зависими от опиати. Според учените изтриването на паметта за наркотици намалява желанието за хероин.

Доклад представи и наблюденията върху болни в критично състояния и напълно здрави кърмачета, подложени на опиати чрез повтаряща се анестезия и продължителна седация, които показват признаци на абнормно развитие на мозъка. Отново опити с мишки са показали, че когато те са на диета, съдържаща голямо количество царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза, се наблюдава намаляване на нервните и поведенчески реакции. Това поощрява прекомерната употреба на опиати и увеличава риска от пристрастяване.

По статията работи: Гергана Караилиева

Източник: gearsofbiz.com

Снимка: cdn.vox-cdn.com

4.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноПсихологияНовиниЗдравни съветиЛеченияАлт. медицинаОрганизацииЛайфстайлСнимкиТестовеХранене при...АнкетиЗдравни проблемиНормативни актовеВидеоИсторияИзследванияБотаникаСпорт