Начало Здравна медиа Здравни новини Учени откриха как да избягват страничните ефекти на лекарствата

Учени откриха как да избягват страничните ефекти на лекарствата

Учени откриха как да избягват страничните ефекти на лекарствата - изображение

Нова техника за точно насочване на молекулите в клетките е на път да създаде по-безопасни лекарства, които нямат странични ефекти. Изследователят д-р Юлиус Дзу от Медицинското училище към университета във Вирджиния и неговите колеги разработили метод как да манипулират молекулите от отделение до отделение във всяка индивидуална клетка. Интересното е, че същите молекули правят различни неща в зависимост от местоположението им. Чрез манипулирането им учените могат да определят точно къде да се насочат, като същевременно избягват локации, които биха причинили вредни странични ефекти.

"Проблемът със страничните ефекти е, че не могат да се различат молекулите, които вършат различна дейност в една и съща клетка", обяснява д-р Дзу. Ако се блокира тази молекула, тя се блокира независимо от действието й. И това обикновено има нежелани странични ефекти. Почти всяко лекарство има такива, големи или малки, но съществуващи.

Досега медикаментите насочвали молекулите по много общ начин. Ако те се смятат за вредни, изследователите могат да опитат да развият лекарството, за да го блокират изцяло. Но работата на екипа подчертава недостатъка на този подход. Молекулата може да причинява проблеми заради това, което прави в една част на клетката, но в същото време същата молекула прави нещо съвсем различно в други части, може би нещо изключително важно. Така че изключването му изцяло ще бъде като да се опитваме да решим проблема със задръстванията като забраним автомобилите.

Сега вместо грубо да се опитват да блокират молекулата, независимо от многото й функции, лекарите могат да се насочат към конкретна, която действа на определено място. Това добавя ново ниво на прецизност - медицина, приспособена точно към нуждите на пациента.

Дзу от Катедрата по фармакология във Вашингтонския университет смята, че техниката ще бъде полезна за различни болести, но най-вече за рак и за неврологични състояния като болестта на Алцхаймер и аутизъм. Методът ще ускори разработването на нови течения, което ще позволи на учените по-бързо да разберат какво правят молекулите и кои трябва да бъдат насочени.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: sciencedaily.com
Снимка: marieclaire.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноИсторияЛеченияЛайфстайлПсихологияНовиниСнимкиАлт. медицинаСпортБотаникаЗдравни съветиХранене при...РецептиНормативни актовеСпециалистиАнкетиПроизводителиАптекиОрганизацииСоциални грижиКлинични пътекиОткритияНаправления в медицинатаГеография