Начало Здравна медиа Здравни новини Според учени пробиотиците не са толкова ефективни

Според учени пробиотиците не са толкова ефективни

Според учени пробиотиците не са толкова ефективни - изображение

Датски учени смятат, че на пробиотиците се приписва прекалено голяма роля в подпомагането на стомаха и в поддържането на микрофлората в него. През последните години те се наложиха като добро средство за регулиране на храносмилането и увеличаване устойчивостта на стомашните бактерии. Човешкият организъм произвежда малка част от живите бактерии, необходими за нормалната работа на стомашно-чревния тракт, но някои храни и напитки могат да ги увеличат. Обаче изследователите от университета в Копенхаген, въпреки че не са направили широкомащабно проучване, са убедени, че скъпите и пълни с полезни бактерии храни нямат такова действие.

Те са анализирали над 1000 случая на употреба на 7 вида пробиотици и сравнили резултатите с тези на хора, които не използват такива средства. Не открили разлика в стомашните бактерии между двете групи. Изводът е, че няма убедителни доказателства, че оказват нужния ефект при здрави възрастни хора, дори и когато се приемат в големи количества.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: gutspace.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛайфстайлСнимкиНовиниПсихологияЛюбопитноАлт. медицинаСпортИсторияЛеченияБотаникаТестовеНаучни публикацииЗдравни съветиДиетиПроизводителиХранене при...Клинични пътекиИзследвания