Начало Здравна медиа Здравни новини Франция забрани продажбата на напитки, съдържащи захар и синтетични оцветители

Франция забрани продажбата на напитки, съдържащи захар и синтетични оцветители

Франция забрани продажбата на напитки, съдържащи захар и синтетични оцветители - изображение

Франция въведе забрана на свободната продажба на напитки, които съдържат захар и синтетични оцветители

Мярката е съгласно Закона за борба със затлъстяването и диабета.

Депутатите от Националното събрание се обединиха около позицията, че здравето е преди всичко. Забраната предвижда пълно спиране на газираните напитки от машини и още от днес, 27 януари, те няма да бъдат предлагани в ресторанти, хотели и училищни заведения. Забранява се също и продажбата и безплатното им предлагане в менюта, което е честа практика в ресторантите за бързо хранене.

Решението се отнася за всички енергийни напитки и за всички газирани или негазирани напитки, съдържащи аромати, сиропи, нектари, мляко, вода, плодови и зеленчукови концентрати, в които има добавена захар и синтетични оцветители. 

Основната цел на стартиралата във Франция Национална програма за хранене и здраве "Да" на водата!" е да намали с 25 процента броя на децата, консумиращи дневно повече от половин чаша напитка със захар. За целта ще бъде стимулирано свободното предлагане на вода, а за нарушаване на разпоредбата ще има глоби.

Снимка: hendersonbeverage.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Здравни съветиЛюбопитноРецептиНовиниЛайфстайлХранене при...СнимкиСпортИсторияСоциални грижиГеографияХрани и ястияАлтернативна медицинаДиетиБотаникаАнкети