Начало Здравна медиа Здравни новини Характерен за плъхове вирус на хепатит Е заразил двама души в Хонг Конг

Характерен за плъхове вирус на хепатит Е заразил двама души в Хонг Конг

Характерен за плъхове вирус на хепатит Е заразил двама души в Хонг Конг - изображение

Китайските здравни власти установиха втори случай на хепатит Е, присъщ за плъхове, при човек. Заболяването е специфично за тези гризачи, но регистрирането на повече от един случай при хора безпокои институциите, тъй като това означава, че болестта се предава между видовете.

Пациентката, у която е открит хепатита, е 70-годишна, от Хонг Конг и имала съответстващи на човешкия щам симптоми като загуба на апетит, коремна болка, главоболие и загуба на тегло. Човешката версия на хепатит Е се разпространява, когато следи от човешки фекалии, съдържащи вируса, замърсят водата, попаднат по ръцете или по предмети. Може да се пренесе и чрез консумиране на недоопечено месо.

Не е известно как точно се предава плъховият хепатит, но през последните години Хонг Конг има проблеми с нарастваща популация на гризачите. Първият случай е установен през септември тази година при мъж на 56 г. Първоначално специалистите предположили, че е ял замърсена храна, но вероятно е ухапан от плъх без да забележи. Възрастната жена от своя страна не съобщава за гризачи в дома си, споделя, че няма спомен за контакт с животните. Но това не означава, че те не са били там. „Възможно е секретите на плъховете по някакъв начин да са влезли в храната, която пациентката е консумирала“, казва Сидхарт Шридхар от университета в Хонг Конг.

Жената е лекувана и вече се е възстановила. Между двамата пациенти не е имало никаква връзка.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: sciencealert.com
Снимка: pixabay.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛайфстайлНовиниЗдравни проблемиМикробиологияИсторияВидеоДиетиСнимкиНаучни публикацииАлт. медицинаОрганизацииЛюбопитноЗдравни съветиИзследванияХранене при...Клинични пътекиНормативни актовеБотаникаЛечения