Начало Здравна медиа Здравни новини Хората от ЛГБТ общността с по-висок риск от заболявания на сърцето

Хората от ЛГБТ общността с по-висок риск от заболявания на сърцето

Хората от ЛГБТ общността с по-висок риск от заболявания на сърцето - изображение

Според ново проучване лесбийките, гейовете и бисексуалните имат "непропорционално висок риск" от сърдечни заболявания и други сърдечни проблеми, в сравнение с хетеросексуалните.

Изследователите от клиниката "Baptist Health" в Маями, Южна Флорида се фокусират върху седем области на контролираното здравословно състояние на сърцето и установяват, че тези малцинствени групи е особено вероятно да бъдат пушачи и да имат слабо контролирана кръвна захар. Предишни изследвания показват по-високи нива на стрес както и на злоупотреба с алкохол.

Екипът на настоящото проучване събира данни от 2445 възрастни под формата на интервюта и медицински изследвания за проследяване здравето на сърцето.

Един на всеки 20 от участниците (или 5% от групата), се е идентифицирал като лесбийка, гей или бисексуален.

Докато семейната история на сърдечно-съдовите заболявания (ССЗ) и възрастта са неконтролируеми рискови фактори, то останалите - кръвно налягане, холестерол, физическа активност, тегло и диета са индивидуални. Изследването установява, че при лесбийките, гейовете и бисексуалните  вероятността тези показатели да са в здравословния диапазон е с 36% по-малка. 

Анализът е представен на срещата на Американската сърдечна асоциация. При провеждането й лекарите са призовани да положат повече усилия за справяне с неравнопоставеността в здравеопазването сред "сексуалното малцинствено население". Експертите твърдят, че проучванията, насочени към преодоляването на този проблем, са недостатъчни.

"Правителствата трябва да правят повече, за да наблюдават неравнопоставеността в здравеопазването сред тези групи. Разполагаме със сравнително малко изследвания, които могат да оценят здравето и благополучието на сексуалните малцинства и да ни информират за подходящи културни интервенции, целящи да се намали риска от сърдечни заболявания при тази популация. Тъй като нашето население става все по-разнообразно, неотложността да се преодолее социалната динамика на сърдечно-съдовите заболявания ще продължава да съществува", заяви професор Уейн Розамонд, председател на Американската сърдечна асоциация.

По статията работи: Богдана Георгиева
Източник: independent.co.uk
Снимка: unityofvancouver.org

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЗдравни съветиХранене при...ЛюбопитноФизиологияСнимкиНовиниЛайфстайлАлт. медицинаСпортЛеченияОрганизацииИзследванияБотаникаВидеоНормативни актовеКлинични пътекиСпециалисти