Начало Здравна медиа Здравни новини Честият прием на антибиотици е предпоставка за рак

Честият прием на антибиотици е предпоставка за рак

Честият прием на антибиотици е предпоставка за рак - изображение

Честият прием на антибиотици може да предизвика образувания по червата, които са потенциална предпоставка за развитието на рак, посочва ново изследване в САЩ.

Чревните полипи са малки образувания в червата, които се срещат често и засягат между 15% и 20% от населението на Великобритания. В повечето случаи те не провокират особени симптоми, но при нелекувани полепи са известни ситуации с трагичен развой.

В направено изследване на 16 000 медицински сестри на средна възраст между 20 и 39 години е установено, че при хората, които приемат антибиотици повече от половин месец, е по-вероятно да развият рак на чревните полипи в по-късен етап от своя живот.

Тази закономерност е била доста по-характерна за хората на възраст между 40 и 50 години.

Учените отбелязват, че дългият прием на антибиотици променят изцяло чревната микрофлора. Ограничава се разнообразието и броя на бактериите. С унищожаването на вредните микроорганизми се унищожават и редица вредни бактерии.

"Антибиотикът убива много от нормалните бактерии и се получава свръхрастеж на анормални бактерии в червата", комнетира австралийският експертпо рак на дебелото черво доцент Graham Newstead AM.

Според експертите това проучване дава нов поглед за развитието на рак. Подобна ситуация в стомашно-чревния тракт може да бъде потенциална предпоставка за развитието на туморни образования в даден период. Заключенията на специалистите предстоят да се изследват по-задълбочено. Според тях, ако теорията им се окаже достоверна, ще трябва драстично да се редуцира приема на антибиотици в световен мащаб.

Изследването е публикувано в Gut.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Business Insider
5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

БотаникаНовиниХранене при...СнимкиАлтернативна медицинаИсторияЛюбопитноЗдравни съветиВидеоЛеченияЛайфстайлПатологияАнкетиМедицински изследванияНормативни актовеКлинични пътеки