Начало Здравна медиа Здравни новини Учени откриват чрез сканиране на мозъка дали новородено ще развие аутизъм

Учини откриват чрез сканиране на мозъка дали новородено ще развие аутизъм

Учини откриват чрез сканиране на мозъка дали новородено ще развие аутизъм - изображение

Екип от учени от университета в Северна Каролина са разработили метод на сканиране на мозъка на бебета, който показва с точност до 96% дали има вероятност децата да са аутисти. За първи път това се постига с едно единствено сканиране.

Методът показва кои връзки в мозъците на 6-месечни бебета са синхронизирани и кои не, има ли някакви аномалии в тях или не. Могат да установят чрез него дали вследствие на това попадат в рисковата група още преди да навършат две години.

Известно е, че преди тази възраст е почти невъзможно да се открият ранни признаци на настъпващ аутизъм при децата. Поведенческите симптоми се проявяват едва на две и тогава може да бъде разпознато заболяването.

Аутизмът е общ термин за означаването на редица нарушени социални и комуникативни функции, съпътствани с ограничени и повтарящи се действия. Все още не е ясно какво предизвиква това заболяване, повечето специалисти са обединени около тезата, че е генетично, но се чуват гласове и за метаболитни дисфункции като причинители или че е възможно и неврологично отключване на болестта.

Също така варират и данните за разпространението на аутизма, предполага се, че едно на всеки 68 деца под 8 години страда от него.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: ambitiousaboutautism.org.uk

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноИсторияМедицински изследванияНовиниХранене при...Алтернативна медицинаПсихологияОрганизацииИнтервютаСпортСоциални грижиЛайфстайлСнимкиЗдравни съветиФизиологияПатологияКлинични пътекиСпециалистиЛеченияБотаника