Начало Здравна медиа Здравни новини CEASE терапията бе заклеймена като лъжовна

CEASE терапията бе заклеймена като лъжовна

CEASE терапията бе заклеймена като лъжовна - изображение

Хомеопатите в Обединеното кралство предлагат "фалшива" терапия, която твърди, че лекува аутизма, сигнализира онлайн изданието на Daily mail.

Националното аутистично общество силно критикува CEASE терапията, която се основава на убеждението, че ваксините допринасят за аутизма и предписват огромни количества витамин С, за да "подхранват мозъка".

Органът по професионални стандарти, който наблюдава хомеопатите, заяви, че е загрижен, че практикуващите CEASE (Complete Elimination of Autistic Spectrum Expression) - което означава пълнo елиминиране на експресията на аутистичния спектър, убедено заявяват, че могат да излекуват аутизма.

Терапията е развита от холандския лекар Тинус Смит, който умира от рак през 2010 г. Тя се практикува от десетки хомеопати във Великобритания, като тази методика не е чужда и за България.

В официалния уебсайт на CEASE можем да прочетем, че терапията включва "изтриване" на "отпечатъка" на токсичните вещества, които причиняват аутизъм. Там можем да прочетем и, че при 70% от случаите причина за заболяването са ваксините. Твърдение, изказвано и от британския лекар Андрю Уекфийлд, което е напълно дискредитирано още през 1998 г.

Карол Пове от Националното аутистично дружество заяви, че CEASE терапията в действителност се възползва от уязвимата ситуация, в която са семействата, на чието дете скоро е поставена диагноза аутизъм.

"В такъв момент родителите могат да станат жертва на продавачите на змийска отрова без да съзнават, че тази терапия може да е вредна за децата им", допълни той.

Органът по професионални стандарти изисква от Дружеството за хомеопати да преразгледат рисковете на CEASE терапията, изразявайки загриженост относно съветите, които уебсайтът тиражира. Една от препоръките е, че аутистичните деца никога повече не трябва да бъдат ваксинирани.

Друга противоречива практика, използвана от хомеопатите е да предписват по 1000 милиграма витамин С за всяка година от възрастта на детето. Въпреки че според СЗО дозата от само 1000 милиграма може да причини болки в стомаха и диария при по-малките.

Съветите на деца с аутизъм да се дават от 10 до 30 mg цинк на ден, в зависимост от възрастта им, носи риск от анемия и отслабване на костите.

Дружеството на хомеопатите във Великобритания не са коментирали противоречивите твърдения, но не малка част от членовете му са и CEASE терапевти.

По статията работи: Богдана Георгиева
Източник: dailymail.co.uk, theguardian.com
Снимка: autismglobalnews.org

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниПсихологияЛюбопитноХранене при...Алт. медицинаИсторияВидеоЗдравни съветиЛайфстайлСпортОрганизацииСоциални грижиИнтервютаСнимки