Начало Здравна медиа Здравни новини Ще лекуват болестта на Алцхаймер с лекарство против херпес

Ще лекуват болестта на Алцхаймер с лекарство против херпес

Ще лекуват болестта на Алцхаймер с лекарство против херпес - изображение

Препаратите против херпес вероятно ще бъдат в състояние да помогнат на пациенти с Алцхаймер като забавят развитието на болестта. Изводите са на група учени от Великобритания и те са направени след изключително мащабен проект, в който се включват над 8000 пациенти, заразени с херпес симплекс и 2500 напълно здрави мъже и жени. Всички участници в експеримента са над 50-годишни.

Учените наблюдават тези над 10 500 души в продължение на 10 години. За пореден път те доказват, че наличието на инфекция от херпес симплекс увеличава 2,5 пъти вероятността да се появи деменция. Добрата новина е, че при хората, подложени на антивирусна терапия заболяването е намаляло 10 пъти.

И ако до момента връзката между болестта на Алцхаймер и херпеса беше известна, сега за първи път се установява, че антивирусните лекарства, предназначени за херпеса, могат реално да помогнат на пациенти с деменция.

Учените продължават и с опитите си да създадат ваксина срещу болестта, а докато това стане факт, проф. Рут Ицхаки (Ruth Itzhaki)е убедена, че на пациентите в риск просто трябва да се предпише антивирусна терапия.

Проф. Рут Ицхаки оглавява това проучване и почти три десетилетия е посветила на болестта на Алцхаймер и връзката й с херпесните инфекции.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: med.vesti.ru

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноМикробиологияНовиниАлт. медицинаЛеченияБотаникаИсторияИзследванияЗдравни съветиСоциални грижиПсихологияХранене при...ЛайфстайлПроизводители