Начало Здравна медиа Здравни новини Ще проверяват кои болници и лекари ползват най-много скъпоструващи лекарства

Ще проверяват кои болници и лекари ползват най-много скъпоструващи лекарства

Ще проверяват кои болници и лекари ползват най-много скъпоструващи лекарства - изображение

НЗОК започва проверки, които да покажат къде точно се получава преразхода в бюджета й и по какъв начин да бъдат запушени пробойните. Ръководството на касата има още за задача да изготви спешен план за овладяване на разходите. Едни от целите са да бъдат установени лекарствата, които струват по-скъпо на Здравната каса, лекарите, които ги изписват, и лечебните заведения, които плащат най-много за медикаментите, съобщава в. "Сега".

Председателят на Надзорния съвет на НЗОК и зам.-министър на финансовото министерство Кирил Ананиев заяви, че не се целят санкции, а да се открие причината защо при тях се налагат толкова разходи. Но ако има някакви нередности, ще се вземат мерки. Той обяви още, че липсва всякакъв контрол от страна на Здравната каса по отношение на изписването на скъпоструващите лекарства.

Недостигът на средства в бюджета на касата е 500 млн. лв., който е основно за медикаменти и болници. Тъй като се очаква да има преизпълнение на приходите от здравни вноски и съществува наличен резерв, на края на годината се предполага дефицитът да е 35 млн. лв. НЗОК обаче е длъжница с 250 млн. лв. на болници в ЕС за лечение на българи, така че общо става около 300 млн. лв. недостигът на пари.

Ананиев иска още комисията към Здравната каса, която договаря отстъпките за новите медикаменти, да се отчита пред Надзорния съвет. Ще се работи и за създаването на механизъм, чрез който да се контролират и предвиждат разходите за лекарства за злокачествени големи тумори и за хематологични заболявания.

От управителя на касата се очаква да посочи конкретни срокове за изпълнение на спешния план. Мерките трябва да заработят още сега, за да има отражение на сегашния бюджет и да се положат добри основи за този през следващата година.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: bramptonist.com

 

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниНормативни актовеСоциални грижиАнкетиТестовеСнимкиЛюбопитноСпециалистиЗдравни съветиПроизводителиИсторияЛеченияАптекиОрганизацииЛайфстайлРецептиКлинични пътекиОткритияНаправления в медицинатаГеография